Ενα φάρμακο το οποίο μπορεί να βάλει «φρένο» στη ρευματοειδή αρθρίτιδα ενόσω βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, δοκιμάζεται σε βρετανικό εργαστήριο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Σε πρώιμα, άκρως ενθαρρυντικά πειράματα, το φάρμακο απέτρεψε τη φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για τον πόνο, το οίδημα και τη δυσκαμψία που χαρακτηρίζουν την αυτοάνοση ασθένεια. Παρότι οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρός ως την ανάπτυξη μιας θεραπείας η οποία θα χορηγείται σε ευρεία κλίμακα, ευελπιστούν ότι η νέα έρευνα θα οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικό και φθηνό φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η λανθασμένη ανοσο-επίθεση

Η ασθένεια προκαλεί χρόνιο πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις και οφείλεται σε λανθασμένη επίθεση που εξαπολύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στους υγιείς ιστούς του. Στην όλη φλεγμονώδη διαδικασία εμπλέκονται τα Τ-κύτταρα του οργανισμού τα οποία αποτελούν κύρια γραμμή «άμυνας» ενάντια στους εισβολείς.

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γκρέιαμ Ο’Μπόιλ από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ εξήγησε ότι η κατεστραμμένη άρθρωση μοιάζει σαν να είναι καλυμμένη με «σημαίες» οι οποίες στέλνουν σήμα στα λευκά αιμοσφαίρια. «Οι παραδοσιακές θεραπείες προσπαθούν να ‘κατεβάσουν’ αυτές τις ‘σημαίες’ μία προς μία. Αυτό που εμείς κάναμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε έναν παράγοντα ο οποίος ‘δένει τα μάτια’ των λευκών αιμοσφαιρίων ώστε να μην βλέπουν καν τις ‘σημαίες’. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν γνωρίζουν προς τα πού να κατευθυνθούν και δεν φθάνουν ως τις αρθρώσεις. Ετσι αποφεύγεται η πρόκληση βλαβών».

Πειράματα σε «εξανθρωπισμένα» ποντίκια

Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια τα οποία διέθεταν «εξανθρωπισμένο» ανοσοποιητικό σύστημα. Ανακάλυψαν ότι μια ουσία με την κωδική ονομασία PS372424 κατάφερε να μπλοκάρει την ικανότητα των Τ-κυττάρων να εισβάλλουν στις αρθρώσεις και να προκαλούν φλεγμονή.

Το σημαντικό είναι επίσης ότι το φάρμακο φάνηκε να επιδρά μόνο στα λευκά αιμοσφαίρια που εμπλέκονται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα χωρίς να έχει συνολική κατασταλτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία βελτίωσης των ιδιοτήτων του ΡS372424 με απώτερο στόχο να φθάσουν μελλοντικά σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.