Τα υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό, προστατεύουν από τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και από τη φθίση των νοητικών ικανοτήτων, υποστηρίζει νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας με σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Neurology», τα άτομα που λάμβαναν χαμηλότερες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων είχαν μικρότερη εγκεφαλική μάζα, η οποία μάλιστα αντιστοιχούσε στην εγκεφαλική μάζα ανθρώπων που ήταν κατά δύο χρόνια μεγαλύτεροι σε ηλικία.

«Τονωτική ένεση» στον εγκέφαλο

Τα χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων φάνηκε να συνδέονται επίσης με φτωχές επιδόσεις σε τεστ οπτικής μνήμης, δυσκολία κατά την επίλυση προβλημάτων, την εκτέλεση πολλαπλών πράξεων και τη σκέψη αφηρημένων εννοιών.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα περιορίζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικής φλεγμονής και παίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη γενικότερη ανάπτυξη του εγκεφάλου και την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων.

Στη μελέτη των Αμερικανών έλαβαν μέρος συνολικά 1.575 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (MRI). Οι ερευνητές είδαν λοιπόν, ότι τα άτομα που εμφάνιζαν πολύ χαμηλά επίπεδα δοκοσαεξαενοϊκού οξέος (DHA) στα ερυθρά τους αιμοσφαίρια εμφάνιζαν συχνά εγκεφαλική συρρίκνωση και φθίση των νοητικών λειτουργιών.

«Τα χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα συνδέονταν με συρρίκνωση του εγκεφαλικού όγκου που αντιστοιχούσε σε γήρανση της τάξεως των δύο ετών» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Ζάλντι Ταν.

«Εγκεφαλικές» τροφές

Το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ είναι ένα πολυακόρεστο ω-3 λιπαρό οξύ το οποίο ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Εντοπίζεται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως π.χ. η ρέγγα, ο σολομός, ο κολιός, η σαρδέλα, ο τόνος, η αντζούγια. Από τα λευκά ψάρια ο μπακαλιάρος και η γλώσσα αποτελούν επίσης πηγές DHA αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, μια σειρά τροφίμων (κοτόπουλο, μαργαρίνη, αβγά, γάλα και ψωμί) έχουν ενισχυθεί με ω-3 λιπαρά οξέα προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να λαμβάνει μέσω της διατροφής του τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία.