Οι στατίνες που παρασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρουν στο εξής προειδοποίηση για τον ενδεχόμενο κίνδυνο πρόκλησης διαβήτη και απώλειας μνήμης.

Αυτό αποφάσισε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τονίζοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος αυτός είναι σχετικά μικρός και δεν αντισταθμίζει τα οφέλη του φαρμάκου.

Παράλληλα οι αμερικανικές αρχές αίρουν μια παλαιότερη – και μακρόχρονη – προειδοποίηση, αυτή που αφορά τον κίνδυνο πρόκλησης βλαβών στο ήπαρ και παύουν πλέον να συνιστούν τις τακτικές εξετάσεις των ηπατικών ενζύμων.

Οφέλη για την καρδιά

Αν και κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τις στατίνες με κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, απώλειας της μνήμης και σύγχυσης, πολυάριθμες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και καρδιοπαθειών. Για τον λόγο αυτόν οι αμερικανοί αρμόδιοι υπογραμμίζουν ότι οι νέες προειδοποιήσεις δεν θα πρέπει να αποτρέψουν τους ασθενείς από τη λήψη του φαρμάκου.

«Η αξία των στατινών για την πρόληψη των καρδιοπαθειών έχει αποδειχθεί σαφώς» τόνισε η Ειμι Εγκαν, υποδιευθύντρια ασφαλείας του Τμήματος Παραγώγων Μεταβολισμού και Ενδοκρινολογίας της FDA σε ανακοίνωση της υπηρεσίας. «Τα οφέλη τους είναι αδιαμφισβήτητα, αλλά πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή και επίγνωση των παρενεργειών τους».

Προς το παρόν οι σχετικές προειδοποιήσεις θα αναγράφονται στις συσκευασίες των φαρμάκων που παρασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως όμως είθισται, αναμένεται ότι στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ανάλογη απόφαση και από τις ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές.