Η τάξη των ακτινοπτερυγίων, των ψαριών που φέρουν πτερύγια τα οποία υποστηρίζονται από οστέινες ή κεράτινες ακτίνες, περιλαμβάνει σήμερα το 75% των ψαριών που ζουν στη θάλασσα. Αλλά, σύμφωνα με νέα ευρήματα, οι πρόγονοι αυτών των ψαριών δεν ήταν καθόλου θαλασσινοί: για πολλά εκατομμύρια χρόνια έζησαν και εξελίχθηκαν στα γλυκά νερά λιμνών και ποταμών.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, οι οποίοι μελέτησαν διεξοδικά το γενεαλογικό δένδρο των ακτινοπτερυγίων. Όπως σημειώνουν σε σχετικό άρθρο τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», όλα τα απολιθώματα των προγόνων των ακτινοπτερυγίων προέρχονται από ιζήματα ποταμών και λιμνών.

Το πέρασμα στους ωκεανούς

Σύμφωνα λοιπόν με τους νέους υπολογισμούς των αμερικανών επιστημόνων, τα ακτινοπτερύγια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια στα γλυκά νερά. Πριν από 170 εκατομμύρια χρόνια πέρασαν στους ωκεανούς και αποτέλεσαν τους προγόνους του 75% των σημερινών θαλάσσιων ειδών ψαριών.

Το παραπάνω εύρημα πιθανότατα σημαίνει ότι οι θάλασσες δεν είναι και πολύ καλά «εκκολαπτήρια» νέων ειδών σε αντίθεση με τις λίμνες και τα ποτάμια. Η υπόθεση αυτή υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι και τα θαλάσσια θηλαστικά όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια εξελίχθηκαν επίσης από είδη του γλυκού νερού. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της ξηράς είναι ζωτικής σημασίας και για το μέλλον των θαλάσσιων ειδών.