Η μελέτη δύο αρχαίων κρανίων σκύλων αποκαλύπτει ότι ο σκύλος ήταν το πρώτο ζώο που εξημερώθηκε από τον άνθρωπο. Η ηλικία των δύο κρανίων είναι 33 χιλιάδων ετών.

Η ανακάλυψη

Ερευνητές στο Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας του Πανεπιστημίου της Αριζόνας μελέτησαν δύο αρχαία κρανία σκύλων που εντοπίστηκαν στη Σιβηρία και στο Βέλγιο. Αρχικά χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης άνθρακα η οποία αποκάλυψε ότι είναι ηλικίας 33 χιλιάδων ετών.

Στη συνέχεια μελέτησαν τη δομή των κρανίων και είδαν ότι επρόκειτο για εξημερωμένους σκύλους. Από μετρήσεις των κρανίων προέκυψε ότι οι αρχαίοι σκύλοι είχαν μικρότερο ρύγχος και πλατύτερα σαγόνια σε σύγκριση με άγρια ζώα του ίδιου γένους, όπως οι λύκοι που χρησιμοποιούν το μακρύ ρύγχος τους για να κυνηγούν. Αυτό δείχνει ότι οι σκύλοι πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια χάριζαν στον άνθρωπο συντροφιά και προστασία.

Η νέα ανακάλυψη μαρτυρεί ότι ο σκύλος εξημερώθηκε πολύ νωρίτερα από ζώα όπως το πρόβατο και η αγελάδα που πιστεύεται ότι θα ήταν πρώτα στη «λίστα» της εξημέρωσης αφού προσφέρουν στους ανθρώπους κρέας ή γάλα, απαραίτητα για την επιβίωσή τους. «Οταν μιλούμε για εξημέρωση σκεφτόμαστε τις αγελάδες, τα πρόβατα ή τις κατσίκες που προσφέρουν στον άνθρωπο τροφή, μαλλί και γούνα. Ωστόσο η σχέση του ανθρώπου με τον σκύλο είναι διαφορετική. Ο σκύλος δεν προσφέρει κρέας, αλλά προστασία, συντροφιά και σε κάποιες περιπτώσεις βοήθεια στο κυνήγι» είπε ο επικεφαλής της ομάδας που μελέτησε τα κρανία Γκρεγκ Χότζινς και προσέθεσε: «Είναι πολύ ενδιαφέρον λοιπόν ότι η εξημέρωση του σκύλου φαίνεται να προηγήθηκε εκείνης όλων των άλλων ζώων».

Ένα από τα δύο κρανία σκύλων που μελέτησαν οι επιστήμονες. Πρόκειται για το κρανίο που εντοπίστηκε στη Σιβηρία.