Σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, όπως το μπέικον
και τα λουκάνικα, και του καρκίνου του παγκρέατος, ανακάλυψαν ερευνητές
στη Σουηδία. Οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη
αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «British Journal of
Cancer» ότι η κατανάλωση 50 επιπλέον γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος –
ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου ένα λουκάνικο – την ημέρα αυξάνει
τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος κατά 19%.Παρόλα αυτά οι ερευνητές τονίζουν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης του σχετικώς σπάνιου αυτού καρκίνου παραμένουν χαμηλές.


Σύνδεση και με τον καρκίνο του εντέρου

Η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει ήδη συνδεθεί μέσω επιστημονικών μελετών με τον καρκίνο του εντέρου. Με βάση αυτές τις μελέτες οι αρμόδιοι οργανισμοί συνέστησαν πέρυσι στον πληθυσμό να μην καταναλώνει περισσότερα από 70 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος στην ημέρα. Ωστόσο η σύνδεση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με άλλες μορφές καρκίνου παρέμενε μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενη.

Στο πλαίσιο της νέας σουηδικής μελέτης επικεφαλής της οποίας ήταν η καθηγήτρια Σουζάνα Λάρσον οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία 11 κλινικών δοκιμών που περιελάμβαναν 6.643 ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος. Όπως είδαν η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αύξανε τον κίνδυνο της νόσου.

Χαμηλά ποσοστά επιβίωσης

Η δρ Λάρσον ανέφερε ότι «ο καρκίνος του παγκρέατος έχει χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Ετσι εκτός από το ότι είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, τεράστια σημασία έχει επίσης να κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της». Η ερευνήτρια συνέστησε στον πληθυσμό να καταναλώνει λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα επιστήμονες του World Cancer Research Fund σημείωσαν ότι πιθανώς η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και του καρκίνου του παγκρέατος να αποδίδεται στην αύξηση των παγκόσμιων ποσοστών παχυσαρκίας.

Υπογραμμίζεται πάντως ότι σύμφωνα με το Cancer Research UK ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου είναι σχετικώς μικρός – αφορά έναν στους 77 άνδρες και μια στις 79 γυναίκες.