Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια σειρά μικροοργανισμών σε ένα από τα πλέον αφιλόξενα θαλάσσια περιβάλλοντα: σε ηφαιστειακά ρεύματα στο Νοτιοδυτικό Ρήγμα του Ινδικού Ωκεανού.

Τα υδροθερμικά ρεύματα πρωτοανακαλύφθηκαν το 1977. Αυτά τα ανοίγματα στο έδαφος του ωκεανού αποβάλλουν εξαιρετικά καυτό και πλούσιο σε μέταλλα νερό. Παρ΄ όλα αυτά φιλοξενούν ποικίλα οικοσυστήματα.

Θυμίζει καλαμάρι, αλλά είναι θαλάσσιο αγγούρι

Ρήγμα-σταυροδρόμι

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον επέλεξαν να μελετήσουν το συγκεκριμένο ρήγμα καθώς αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ της μεσοωκεάνιας ράχης του Ατλαντικού και του κεντρικού ρήγματος του Ινδικού.

Χρησιμοποιώντας ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ το οποίο ονομάζεται Kiel 6000 και δημιουργήθηκε από γερμανούς ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Θαλάσσης της Λειψίας, οι βρετανοί επιστήμονες μπόρεσαν να κατευθύνουν τις κάμερες στα θαλάσσια ρεύματα και να καταγράψουν το πλούσιο οικοσύστημα.

Γαρίδα που προτιμά να ζει σε υδροθερμικές πηγές

Πλήθος οργανισμών

Ετσι, εντοπίστηκαν είδη σαλιγκαριών και γαρίδων, καβουριών, θαλάσσιων αγγουριών και μυδιών. Όπως αναμένονταν κάποια από τα είδη ήταν γνωστά είτε από ρεύματα του Ατλαντικού είτε του Ινδικού Ωκεανού. Ωστόσο, ορισμένα από τα είδη που εντοπίστηκαν δεν έχουν μελετηθεί ποτέ στο παρελθόν.