Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν αμερικανοί επιστήμονες. Μελετώντας ευρήματα από δεινοσαύρους που ζούσαν στις κεντρικές περιοχές των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι κάποια είδη όπως οι καμαρόσαυροι μετανάστευαν εποχιακά με τρόπο ανάλογο που το κάνουν τα σύγχρονα αποδημητικά πτηνά.

«Μίλησε» το νερό

Ερευνητές του Colorado College μελέτησαν απολιθώματα καμαρόσαυρων, ενός από τα πιο κοινά είδη της δημοφιλέστερης οικογένειας δεινοσαύρων, των σαυρόποδων. Οι καμαρόσαυροι έφταναν σε μήκος τα 15 μέτρα και οι ερευνητές ανέλυσαν τις οδοντοστοιχίες τους για να βρουν στοιχεία σχετικά με τη διατροφή τους.

Η ανάλυση ισοτόπων οξυγόνου στα δόντια των καμαρόσαυρων αποκάλυψε ότι οι δεινόσαυροι αυτοί είχαν καταναλώσει νερό η σύσταση του οποίου ήταν διαφορετική από εκείνη των υδάτων των περιοχών όπου ζούσαν. Οι ερευνητές εντόπισαν μάλιστα μια τουλάχιστον περιοχή στην οποία είχαν μετακινηθεί οι δεινόσαυροι που μελέτησαν – η περιοχή αυτή βρισκόταν σε απόσταση 300 χλμ από εκείνη όπου ζούσαν.

Η «ξηρή» μετανάστευση

Οι καμαρόσαυροι ζούσαν σε περιοχές υψηλής υγρασίας και, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το κλίμα στις περιοχές αυτές γινόταν αρκετά ξηρό. Ετσι, οι καμαρόσαυροι όταν ξεκινούσε το καλοκαίρι εγκατέλειπαν τις περιοχές όπου ζούσαν αναζητώντας πιο υγρό κλίμα και γενικότερα συνθήκες παρόμοιες με αυτές που είχαν συνηθίσει.

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι οι καμαρόσαυροι που εγκατέλειπαν τις εστίες τους, κατέφευγαν σε άλλες περιοχές για μερικούς μόνο μήνες και επέστρεφαν στη βάση τους τη χειμερινή περίοδο. Συνεχίζουν την έρευνα τους θέλοντας να διαπιστώσουν αν η μετακίνηση των δεινοσαύρων σε άλλες περιοχές γινόταν μόνο όταν το επέβαλλαν οι κλιματικές συνθήκες ή αν μιλάμε για σταθερή μεταναστευτική συμπεριφορά. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.