Το όμορφο δέρμα απαιτεί θυσίες και αυτό οι φάλαινες-δολοφόνοι της Ανταρκτικής το γνωρίζουν καλά. Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, κάθε χρόνο τα εντυπωσιακά κήτη αφήνουν την παγωμένη περιοχή τους και ταξιδεύουν μέχρι τα ζεστά νερά της Νότιας Αμερικής για να κάνουν «τροπικές διακοπές» και να… αλλάξουν δέρμα.

«Έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι πραγματοποιούν αυτό το ταξίδι-αστραπή σε θερμά τροπικά νερά» εξηγεί ο ερευνητής Τζον Ντέρμπαν, από την Αμερικανική Υπηρεσία Μελέτης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). «Είναι σαν να κολυμπά κανείς από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο και πίσω σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα» προσθέτει.

Κούρα ομορφιάς στα τροπικά νερά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ταχύτατη μίνι-μετανάστευση αποτελεί έναν μηχανισμό προσαρμογής των φαλαινών στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής. Αν και σε αυτά βρίσκουν άφθονη τροφή, οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν στην ανανέωση των εξωτερικών στοιβάδων του δέρματός τους.

Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εντυπωσιακά θηλαστικά αναγκάζονται να διανύουν τεράστιες αποστάσεις προκειμένου να βρεθούν από τους -1,9 βαθμούς Κελσίου, στους 24,2 βαθμούς Κελσίου και να υποβληθούν σε μια πλήρη «κούρα ομορφιάς».

«Οι συνθήκες διαβίωσης στην Ανταρκτική είναι πολύ δύσκολες και για τον λόγο αυτό, οι όρκες πρέπει να μεταναστεύσουν προκειμένου να καταφέρουν να ανανεώσουν το δέρμα τους» αναφέρει ο Ντέρμπαν. «Υποπτευόμαστε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουν όλες οι φάλαινες, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο».

Τα νέα ευρήματα των αμερικανών ειδικών παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Biology Letters».