Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο που διαπίστωσαν ότι τα πιράνχας, παράγουν διαφόρους ήχους για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Κάθε ήχος αντιστοιχεί σε διαφορετικό τύπο επικοινωνίας και όλοι αφορούν τις μεταξύ τους σχέσεις. Ετσι, ενώ τα μικρά αυτά ψάρια έχουν τη φήμη ότι μόνο δαγκώνουν, τελικά φαίνεται ότι κυρίως «γαβγίζουν»…

Τρία είδη ήχων

Οι ερευνητές τοποθέτησαν υδρόφωνα σε δεξαμενές όπου υπήρχαν πιράνχας ενώ παράλληλα κινηματογραφούσαν τις κινήσεις τους ώστε να συνδέσουν ήχους και συμπεριφορές. Ξεχώρισαν τρεις διαφορετικούς ήχους.
Ο πρώτος είναι ένας ήχος τον οποίο οι ερευνητές παρομοιάζουν με γάβγισμα και τον χρησιμοποιεί ένα πιράνχα για να δηλώσει έντονα την παρουσία του απέναντι σε κάποιο άλλο, ανταγωνιστικό. Ένα πιράνχα έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιο άλλο και ανταλλάσσουν αυτά τα «γαβγίσματα» χωρίς να ξεκινάει καβγάς.

Οι άλλοι δύο ήχοι μοιάζουν με ήχο τυμπάνου ή κάποιου κρουστού οργάνου και τα πιράνχας τους παράγουν όταν κυνηγά το ένα το άλλο ή όταν έρχονται σε αντιπαράθεση και δαγκώνει το ένα το άλλο, συμπεριφορές που αναπτύσσονται στην παρουσία τροφής. Όι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι τις περισσότερες ώρες τα πιράνχας κολυμπούν ήρεμα και βουβά χωρίς να εκδηλώνονται αντιπαλότητες.

Τα «ηχητικά» όργανα

Όπως και στα περισσότερα ψάρια που παράγουν θορύβους έτσι και τα πιράνχας το καταφέρνουν μέσω δονήσεων των κύστεων που τους επιτρέπουν να κολυμπούν. Πρόκειται για όργανα που είναι γεμάτα με αέρια τα οποία προσφέρουν στα ψάρια πλευστότητα.

«Αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε πλήρως τη σχέση των ήχων που παράγουν τα ψάρια με τις συμπεριφορές που αναπτύσσουν θα μπορούμε να βοηθήσουμε τους ψαράδες. Θα γνωρίζoυμε πότε είναι καλή στιγμή για να ξεκινήσει το ψάρεμα» αναφέρει ο Ερίκ Παρμεντιέ καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λιέγης, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Experimental Biology.