Την ανατομία πίσω από τον σκληρό ήχο που παράγουν τα αρσενικά κοάλα κατά την περίοδο του οίστρου τους, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Μπεν Τσάρλτον από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης μελέτησαν κοάλα στο πάρκο Lone Pine, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Όπως αναφέρουν με σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Experimental Biology», τα αρσενικά κοάλα διαθέτουν πολύ μακριά φωνητική οδό, γεγονός που τα διευκολύνει στην παραγωγή διάφορων ήχων. Τους δίνει μάλιστα τη δυνατότητα να παράγουν ήχους που παραπέμπουν σε μεγαλύτερα ζώα.

Βαθύ λαρυγγικό τραγούδι

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο λάρυγγας των αρσενικών κοάλα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον λαιμό τους. Κάτι τέτοιο εθεωρείτο μέχρι πρότινος ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Το 2001όμως η θεωρία αυτή κατερρίφθη καθώς μελέτη έδειξε ότι και ο λάρυγγας των κόκκινων ελαφιών (Cervus elaphus) βρισκόταν επίσης πολύ χαμηλά στον λαιμό τους.

Η ανακάλυψη τώρα του …βαθιού λαρυγγιού και στα κοάλα αποδεικνύει ότι το χαρακτηριστικό αυτό εξελίχθηκε αρχικώς σε ζώα εκτός των θηλαστικών, πιθανότατα με στόχο να ξεχωρίζει η φωνή των αρσενικών από εκείνη των θηλυκών.

«Ο χαμηλός λάρυγγας δεν είχε μέχρι τώρα καταγραφεί στα μαρσιποφόρα» εξήγησε ο δρ. Τσάρλτον. «Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι κάτι τέτοιο ήταν αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό και ότι ήταν απαραίτητο για την παραγωγή των φωνηέντων».

Ο επικεφαλής της μελέτης προσέθεσε ότι «το κάλεσμα των αρσενικών κοάλα υποδεικνύει μια φωνητική οδό μήκους 50 εκατοστών. Όπως φαίνεται το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό που «μεγαλώνει» τα κοάλα αναπτύχθηκε με τον καιρό και μάλλον αυτό συνέβη για να φοβίζουν άλλα αρσενικά.Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το βαθύ αυτό τραγούδι προσελκύει τα θηλυκά κοάλα».