Η εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων καυσαερίων μπορεί να πυροδοτήσει εμφράγματα μέχρι και 6 ώρες μετά την έκθεσή μας σε αυτά. Πρόκειται για συμπέρασμα μελέτης βρετανών επιστημόνων η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης British Medical Journal.

Οι ερευνητές εξήτασαν την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των ασθενών με καρδιακή νόσο και εντόπισαν το μονοξείδιο του αζώτου και άλλα σωματίδια ως κύριους υπεύθυνους για την αύξηση των εμφραγμάτων.

Αν και η αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα δεν είναι μεγάλη (1,3%) για το 6-ωρο που έπεται της έκθεσης, οι ερευνητές λένε πως η είσοδος στους πνεύμονες των ασθενών ικανών ποσοτήτων καυσαερίων φέρνει κοντά ένα έμφραγμα που θα συνέβαινε αργότερα.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Jeremy Pearson του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας «Γνωρίζουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, πιθανότατα επειδή αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος και τη δημιουργία θρόμβων».

Ο βρετανός ειδικός συμβουλεύει τους ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με καρδιαγγειακή νόσο να προσπαθήσουν να αποφεύγουν να βρίσκονται για μεγάλα διαστήματα σε μέρη με αυξημένη ρύπανση, όπως οι πολυσύχναστοι δρόμοι.