Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι το (πολύ) πρωινό ξύπνημα έχει ευεργετικές συνέπειες στον οργανισμό. Σύμφωνα με την έρευνα όσοι σηκώνονται από το κρεβάτι γύρω στις επτά το πρωί είναι πιο υγιείς, διατηρούν την σιλουέτα τους σε καλύτερα επίπεδα και είναι πιο χαρούμενοι από όσους σηκώνονται δύο ώρες αργότερα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Roehampton στην Μεγάλη Βρετανία μελέτησαν τις συνήθειες και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από χιλίων ατόμων, εξετάζοντας στοιχεία σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου, τις διατροφικές επιλογές, το βάρος, τη γενική υγεία αλλά και την ψυχική τους διάθεση.

Πρωινή «προσαρμογή»

Διαπίστωσαν ότι όσοι σηκώνονταν από το κρεβάτι γύρω στις 7 το πρωί τις καθημερινές και στις 8 το πρωί τα Σαββατοκύριακα εμφανίζονταν να έχουν καλύτερη φυσική αλλά και ψυχική κατάσταση από εκείνους που σηκώνονται γύρω στις 9 το πρωί τις καθημερινές και γύρω στις 10 τα Σαββατοκύριακα.

«Υπάρχουν εκείνοι που θα τους χαρακτηρίζαμε πρωινούς τύπους και οι απογευματινοί. Οι πρωινοί τύποι έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι πιο υγιείς, πιο λεπτοί και πιο ευτυχισμένοι από τους απογευματινούς» υποστηρίζει ο Ζοργκ Χάμπερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πρωινοί τύποι, ξεκινώντας πολύ νωρίς την μέρα τους, κάνουν με άνεση χρόνου και χωρίς πίεση τις διάφορες δουλειές _ είτε του σπιτιού είτε άλλες (όπως π.χ. το να φτιάξουν πρωινό στα παιδιά και να τα ετοιμάσουν για σχολείο). Αυτό τους βοηθά να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη επιτυχία τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. «Ίσως οι πρωινοί τύποι να προσαρμόζονται καλύτερα στον σύγχρονο βιομηχανικό κόσμο από ό,τι εκείνοι που κοιμούνται λίγο περισσότερο» αναφέρει ο Χάμπερ