Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ αντιμετωπίζουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε αλάτι και ασκούνται λίγο, υποστηρίζει τώρα νέα καναδική μελέτη.

Σύμφωνα με τα τρομακτικά ευρήματα των ειδικών του Πανεπιστημίου του Τορόντο, λίγο παραπάνω από ένα κουταλάκι αλάτι την ημέρα είναι αρκετό ώστε να ρίξει την απόδοση του εγκεφάλου και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η αυξημένη ημερήσια κατανάλωση αλατιού για την καρδιά είναι ευρέως γνωστές. Η νέα μελέτη όμως, έρχεται τώρα να υπογραμμίσει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν ως προς τον «μαρασμό» του εγκεφάλου.

Αλμυρά τα ευρήματα

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την κατανάλωση αλατιού και τα επίπεδα φυσικής άσκησης συνολικά 1.262 υγειών ανδρών και γυναικών ηλικίας 67-84 ετών για ένα διάστημα τριών ετών. Επιπλέον, με τη βοήθεια ειδικών τεστ που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, αξιολόγησαν τη νοητική υγεία των συμμετεχόντων κατά το ξεκίνημα της μελέτης. Στη συνέχεια επαναλάμβαναν την ίδια διαδικασία ανά έτος για να εντοπίσουν τυχόν διαφορές.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε νάτριο σε συνδυασμό με περιορισμένη σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα καταστροφική για τη νοητική απόδοση ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας» εξηγεί χαρακτηριστικά η δρ Αλεξάντρα Φιόκο.

«Τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι οι εθελοντές που ακολουθούσαν καθιστική ζωή αλλά παρόλα αυτά είχαν μειωμένη πρόσληψη νατρίου δεν εμφάνιζαν νοητική φθίση» καταλήγει η ειδικός.

Αλάτι με (σταγονο)μέτρο

Βάσει της μελέτης, ως υπερβολική κρίθηκε η κατανάλωση που ξεπερνούσε τα 3,090mg καθαρού νατρίου την ημέρα – δηλαδή κάτι παραπάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι που μεταφράζεται σε περίπου 7,7 γρ.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Neurobiology of Aging» και σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγιούς νοητικής απόδοσης σε μεγαλύτερες ηλικίες.