Το τμήμα του εγκεφάλου που μας επιτρέπει να προβλέπουμε το άμεσο μέλλον κατάφεραν να εντοπίσουν αμερικανοί επιστήμονες.

Με τη βοήθεια της τεχνικής της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις με επικεφαλής τον Τζέφρι Ζακς μελέτησαν των εγκέφαλο εθελοντών, την ώρα που παρακολουθούσαν βίντεο με συνηθισμένες καθημερινές σκηνές – όπως π.χ. το πλύσιμο των πιάτων.

Η απεικονιστική μέθοδος αποκάλυψε ιδιαίτερα υψηλή δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που αποτελεί το σύστημα ντοπαμίνης του μεσεγκεφάλου (MDS) λίγο πριν την αλλαγή της κάθε σκηνής.

Πρόβλεψη και αντίδραση

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εν λόγω σημείο κρύβεται πίσω τόσο την πρόβλεψη γεγονότων που πρόκειται να ακολουθήσουν όσο και τη διαδικασία της προετοιμασία των αντιδράσεων μας.

Τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη και αποτελούν μέρος του εν λόγω συστήματος εμφανίζουν βλάβες σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Οι ειδικοί συνδέουν τις βλάβες αυτές με τη δυσκολία των ασθενών να αναγνωρίζουν αλλαγές σε καταστάσεις που συναντούν στην καθημερινότητά τους.

Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν μελλοντικά σε ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον ή άλλων νόσων που οδηγούν σε γνωστικές δυσλειτουργίες.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Cognitive Neuroscience».