Τα είδη της Γης ανέρχονται σε 8,7 εκατομμύρια σύμφωνα με την τελευταία και ακριβέστερη καταμέτρηση που έχει διενεργηθεί ποτέ από τους επιστήμονες.

‘Οπως τονίζουν οι ειδικοί, η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί και ταξινομηθεί, μια διαδικασία που εκτιμούν ότι θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από 1.000 χρόνια.

Με σχετική τους δημοσίευση μάλιστα στην επιθεώρηση «PLoS Biology» τα περισσότερα είδη ενδεχομένως να εξαφανιστούν από τον πλανήτη, προτού προλάβουν να μελετηθούν.

«Είναι ίσως ενδεικτικό του ναρκισσισμού που συνοδεύει το ανθρώπινο είδος το γεγονός ότι γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των βιβλίων που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ – 22.194.65 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου – αλλά δεν μπορούσαμε να πούμε με πόσα διαφορετική είδη ζώων και φυτών μοιραζόμασταν τον πλανήτη μας» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Λόρδος Ρόμπερτ Μέι, πρώην πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας.

Ανάλυση του «δέντρου της ζωής»

Όπως όλα δείχνουν, όμως, κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μερών του «δέντρου της ζωής».

«Είναι κάτι που επεξεργαζόμασταν εδώ και πολλά χρόνια – είχαμε εξετάσει αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο χωρίς επιτυχία» εξηγεί ο ερευνητής Ντέρεκ Τίτενσον. «Οπότε αυτή ήταν ουσιαστικά η τελευταία μας ευκαιρία, το δοκιμάσαμε και είδαμε ότι είχε αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ζώα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των ειδών του πλανήτη και ακολουθούν οι μύκητες, τα φυτά, τα πρωτόζωα (μονοκύτταροι οργανισμοί) και τα χρώμιστα (άλγη και άλλοι μικροοργανισμοί).

Από το σύνολο των ειδών εξαιρέθηκαν τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί.