Μελέτη μεγάλης κλίμακας έδειξε ότι τα άτομα που συγκεντρώνουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους, αντιμετωπίζουν αισθητά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ήλιος εναντίον διαβήτη

Αυστραλοί ειδικοί από το εργαστήριο Melbourne Pathology, στη Μελβούρνη, ανέλυσαν δείγμα αίματος συνολικά 5.200 ατόμων και είδαν ότι για κάθε 25 nanomol βιταμίνης D που εντοπίζονταν ανά λίτρο αίματος, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη περιοριζόταν κατά 24%.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το πόσο σημαντικά θα μπορούσαν να είναι τα συγκεκριμένα ευρήματα» αναφέρει ο δρ Κεν Σίκαρις, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Τρομακτικά στοιχεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που συγκεντρώνουν λιγότερα από 50 nanomol βιταμίνης D ανά λίτρο αίματος, έχουν έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Περίπου 600.000 περιπτώσεις καρκίνου που εμφανίζονται κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι συνδέονται με την ελλιπή έκθεση στον ήλιο – η οποία θεωρείται υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τα χαμηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης.

«Μέχρις ότου μάθουμε περισσότερα, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης αποτελούν ίσως τον καλύτερο τρόπο για να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη» σχολιάζει η δρ Βικτόρια Κινγκ, από τον βρετανικό οργανισμό Diabetes UK.