Ευρέως χρησιμοποιούμενα παυσίπονα φάρμακα όπως η ιβουπροφένη και η ασπιρίνη αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) έχουν ήδη συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ωστόσο μια νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal» δείχνει για πρώτη φορά σύνδεση μεταξύ των κοινών αυτών φαρμάκων και της κολπικής μαρμαρυγής η οποία προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται συχνότερα από την καρδιακή ανεπάρκεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια και συνδέεται με υψηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανάπτυξης και των δύο αυτών καταστάσεων.

Η μελέτη

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αρχους στη Δανία εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 32.602 ασθενών με κολπική μαρμαρυγή από το 1999 ως το 2009 και συνέκριναν τα στοιχεία με εκείνα που αφορούσαν δεκαπλάσιο αριθμό υγιών εθελοντών.

Όπως είδαν τα άτομα που είχαν ξεκινήσει πρόσφατα να λαμβάνουν ΜΣΑΦ, συμπεριλαμβανομένων της ιβουπροφένης και της ασπιρίνης, αντιμετώπιζαν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής – το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερις επιπλέον περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα ετησίως.

Ακόμη υψηλότερος φάνηκε να είναι ο κίνδυνος καρδιακών αρρυθμιών σε άτομα που λάμβαναν μια νεώτερη κατηγορία παυσίπονων φαρμάκων, τους εκλεκτικούς αναστολείς COX-2 (ή αλλιώς κοξίμπες). Μεταξύ των νέων χρηστών αυτών των φαρμάκων ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έφθανε το 70% – ήτοι επτά περισσότερες περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα ετησίως.

Ηλικιωμένοι και χρονίως πάσχοντες σε κίνδυνο

Μάλιστα, όπως προέκυψε από τη μελέτη, τον μεγαλύτερο κίνδυνο φάνηκε να διατρέχουν με την έναρξη της λήψης τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και οι ασθενείς με χρόνια νευροπάθεια ή ρευματοειδή αρθρίτιδα που λάμβαναν κοξίμπες. Αντιθέτως χαμηλότερο κίνδυνο διέτρεχαν οι ασθενείς που έκαναν χρήση COX-2 για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής εμφανίζονταν στα ευπαθή άτομα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη αναφέρουν ότι οι ειδικοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής προτού συνταγογραφήσουν ΜΣΑΦ.

Συζήτηση με τον θεράποντα γιατρό

Ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Χένρικ Τοφτ Σέρενσεν ανέφερε ότι τα άτομα με καρδιοπάθειες δεν πρέπει να σταματήσουν τη λήψη παυσίπονων φαρμάκων αλλά οφείλουν να συζητήσουν τους πιθανούς κινδύνους με τον γιατρό τους.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διεξαγάγει νέες μελέτες προκειμένου να προσδιορίσει επακριβώς ποιες ομάδες ασθενών κινδυνεύουν περισσότερο από τα ΜΣΑΦ και τις κοξίμπες.

Σε συνοδευτικό άρθρο της μελέτης που επίσης δημοσιεύεται στο «British Medical Journal» ο καθηγητής Τζέρι Γκούρβιτς από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ αναφέρει ότι οι ειδικοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν συνταγογραφούν ΜΣΑΦ σε ηλικιωμένους ασθενείς με ιστορικό υπέρτασης ή καρδιακής ανεπάρκειας. Ο καθηγητής προσθέτει ότι «η νέα μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κλινική πράξη και τη δημόσια υγεία εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης των συγκεκριμένων φαρμάκων καθώς και της αύξησης του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής με την παράλληλη αύξηση της ηλικίας».