Τις ίδιες πιθανότητες εγκυμοσύνης φαίνεται ότι έχουν τελικά οι γυναίκες που είχαν πολλαπλές αποβολές με εκείνες που δεν είχαν καμία, εκτιμούν τώρα οι επιστήμονες.

Τα ελπιδοφόρα ευρήματα προκύπτουν από δύο νέες μελέτες και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία (ESHRΕ), στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.
Ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Στην πρώτη μελέτη από τη Δανία συμμετείχαν περίπου 1.000 γυναίκες οι οποίες είχαν αναφέρει ότι σχεδόν πέντε χρόνια νωρίτερα είχαν βιώσει την τραυματική εμπειρία της αποβολής. Τα 2/3 εξ αυτών κατάφεραν τελικά να αποκτήσουν τουλάχιστον ένα παιδάκι, μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους από την αποβολή τους.

Στη δεύτερη μελέτη από την Ολλανδία στην οποία έλαβαν μέρος 213 γυναίκες, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των γυναικών που είχαν αποβάλει, βίωσε τη μητρότητα έναν χρόνο αργότερα. Το ποσοστό αυτό εκτοξευόταν μάλιστα στο 80% όταν το χρονικό διάστημα παρατεινόταν στα δύο χρόνια.

Ζωή μετά την απώλεια

«Τα ευρήματά μας έρχονται να καθησυχάσουν τις γυναίκες που είχαν κάποτε αποβάλει, καθώς δείχνουν ότι η διαδικασία της σύλληψης δεν χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ό,τι χρειάζεται στην περίπτωση των γυναικών χωρίς ιστορικό αποβολών» αναφέρει ο επικεφαλής της ολλανδικής μελέτης δρ Στέφαν Καάντορπ.

Τα ακριβή αίτια των αποβολών πολλές φορές δεν έρχονται στο φως με αποτέλεσμα το ζευγάρι να μην γνωρίζει γιατί συνέβη κάτι τέτοιο ή πώς θα πρέπει να δράσει στο μέλλον.

«Η εμπειρία της αποβολής μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματική και αγχωτική για αυτές τις γυναίκες και έτσι, ευχόμαστε η μελέτη μας να τους προσφέρει ελπίδα και ενθάρρυνση ώστε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για το παιδί που τόσο θέλουν να αποκτήσουν» καταλήγει ο ειδικός.