Αναψυκτικά και δίαιτα δεν πάνε μαζί ακόμα και αν τα πρώτα είναι λάιτ, εκτιμούν τώρα δύο νέες αμερικανικές μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Η καθημερινή κατανάλωση «φουσκώνει»

Στην πρώτη μελέτη, ειδικοί του Επιστημονικού Κέντρου Υγείας του πανεπιστημίου, παρατήρησαν ότι η περίμετρος της μέσης ατόμων που κατανάλωναν ένα με δύο αναψυκτικά την ημέρα μακροπρόθεσμα αυξανόταν κατά έξι φορές, σε σχέση όσους δεν έπιναν αναψυκτικά.

Οι επιστήμονες εξέτασαν αναλυτικά τα στοιχεία 474 εθελοντών, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη SanAntonioLongitudinalStudyofAging– μια τρέχουσα μελέτη μεγάλης κλίμακας που διήρκεσε για περίπου 10 χρόνια.

Όπως είδαν, όσοι έπιναν συχνά λάιτ αναψυκτικά εμφάνιζαν κατά 70% μεγαλύτερη αύξηση της περιμέτρου της μέσης συγκριτικά με όσους απεύφευγαν τα συγκεκριμένα ποτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Γλυκός κίνδυνος

Στη δεύτερη μελέτη και κατά τη διάρκεια πειραμάτων σε ποντίκια με προδιάθεση για διαβήτη, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη – η οποία χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και στα λάιτ αναψυκτικά – αύξανε σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Οι ερευνητές μοίρασαν τα πειραματόζωα σε δύο ομάδες: στη μία χορηγούσαν τροφή εμπλουτισμένη με ασπαρτάμη και καλαμποκέλαιο, ενώ στη δεύτερη χορηγούσαν τροφή η οποία περιείχε μόνο καλαμποκέλαιο.

Τρεις μήνες αργότερα, τα ποντίκια της πρώτης ομάδας εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η συχνή έκθεση του οργανισμού στην ασπαρτάμη θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενισχύοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στον άνθρωπο» υπογραμμίζει ο καθηγητής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, δρ. Γκάμπριελ Φερνάντεζ.

«Τα στοιχεία των δύο παραπάνω μελετών δείχνουν ότι η προώθηση των λάιτ αναψυκτικών και των γλυκαντικών ουσιών ως υγιεινές εναλλακτικές ενδεχομένως να είναι λανθασμένη» αναφέρει χαρακτηριστικά η ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Χέλεν Χαζούντα.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.