Οι έγκυοι που τρώνε για δύο βλάπτουν τη νοημοσύνη, την προσοχή και τις διατροφικές συνήθειες του μωρού τους, υποστηρίζουν τώρα καναδοί επιστήμονες.

Τα τρομακτικά ευρήματα προκύπτουν από μετά-ανάλυση προηγούμενων μελετών που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στο Οντάριο.

Είδαν λοιπόν, ότι τα πολλά παραπανίσια κιλά που κουβαλούσαν οι μέλλουσες μητέρες – είτε ως παχύσαρκες προ εγκυμοσύνης ή είτε λόγω κακών διατροφικών επιλογών κατά τη διάρκεια αυτής – επηρέαζαν την ομαλή ανάπτυξη του βρέφους. Γεγονός που θα μπορούσε, όπως εξηγούν, να προκαλέσει συμπεριφορικά και νοητικά προβλήματα στο μωρό όπως π.χ. σχιζοφρένεια.

Διεθνής μετά-ανάλυση

Συγκεκριμένα, πρόσφατη αμερικανική μελέτη είχε δείξει ότι σε μετρήσεις του δείκτη νοημοσύνης (IQ) τα παιδιά παχύσαρκων μητέρων έτειναν να συγκεντρώνουν χαμηλότερη βαθμολογία κατά πέντε βαθμούς, από εκείνη που συγκέντρωναν τα παιδιά μητέρων φυσιολογικού βάρους.

Σε άλλη μελέτη, σουηδοί επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι παιδιά με παχύσαρκες μητέρες αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ADHD).

Αυστραλιανή μελέτη σε εφήβους, πάλι, είχε υπογραμμίσει ότι οι πιθανότητες ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών ενός παιδιού αυξανόταν κατά 11% σε περίπτωση που ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) της μητέρας του ξεπερνούσε τα επιτρεπόμενα όρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα παραπανίσια κιλά προκαλούν οργανικές αλλαγές

Η ενδιαφέρουσα μετά-ανάλυση δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Obesity Reviews» και όπως σχολιάζουν οι καναδοί επιστήμονες, τα παραπάνω προβλήματα υγείας του βρέφους ενδεχομένως να οφείλονται σε ορμονικές και χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό της εγκύου λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης περιττών κιλών.