Ο εντοπισμός μιας διαφοράς στον συγχρονισμό της δραστηριότητας του εγκεφάλου των παιδιών με αυτισμό ενδέχεται να οδηγήσει σε πιο έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της πάθησης ήδη από την ηλικία του ενός έτους.

Σύμφωνα με έρευνα ισραηλινών ερευνητών που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Neuron» η εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών με αυτισμό παρουσιάζεται σαν να είναι «εκτός συγχρονισμού» ήδη από πρώιμο στάδιο.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι περιοχές που σχετίζονται με τη γλώσσα στο δεξιό και στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου των αυτιστικών παιδιών φαίνονται να είναι λιγότερο συγχρονισμένες από ό,τι στους συνομηλίκους τους που δεν παρουσιάζουν αυτισμό. Οσο πιο μειωμένος εμφανίζεται ο συγχρονισμός, επισημαίνεται στη σχετική μελέτη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυσκολίες που παρουσιάζει το παιδί στην επικοινωνία.

Νευρώνες εκτός συγχρονισμού

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστημών Βάιζμαν στο Ισραήλ κατέληξαν σε αυτή την ανακάλυψη εξετάζοντας στον τομογράφο τη νευρωνική δραστηριότητα μικρών παιδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

«Στον φυσιολογικό εγκέφαλο οι νευρώνες περιοχών που είναι αποχωρισμένες αλλά ανήκουν σε ένα σύστημα με συγκεκριμένη λειτουργία, όπως π.χ. η όραση ή η γλώσσα, παραμένουν πάντοτε συγχρονισμένοι, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Ιλάν Ντίνσταϊν.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι στον εγκέφαλο των περισσότερων νηπίων με αυτισμό ο συγχρονισμός αυτός είναι αισθητά μειωμένος στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα και τις ικανότητες επικοινωνίας».

Εγκυρη διάγνωση

Ο ερευνητής τόνισε ότι τα ευρήματα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας διαγνωστικής μεθόδου του αυτισμού από το πρώτο κιόλας έτος της ηλικίας ενός παιδιού. Αυτό, όπως εξήγησε, είναι σημαντικό γιατί πολύ συχνά λανθασμένες πρόωρες διαγνώσεις οδηγούν σε λανθασμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει τρομερό ποσοστό ατυχών διαγνώσεων με πολλούς διαφορετικούς τρόπους» υπογράμμισε. «Ένα παιδί που στον ενάμιση χρόνο φαίνεται αυτιστικό μπορεί στα τρία να αποδειχθεί ότι τελικά έχει γλωσσική υστέρηση ή κάποιο άλλο αναπτυξιακό πρόβλημα. Ενας από τους λόγους για τους οποίους αναζητούμε ένα βιολογικό μέτρο είναι ακριβώς για να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα της διάγνωσης από νωρίς».