Ιδιαίτερα αποτελεσματικό εμφανίζεται το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Μεγάλη πληθυσμιακή έρευνα για τον εμβολιασμό εναντίον του HPV (του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων) που έλαβε χώρα στην Αυστραλία αποκάλυψε εντυπωσιακή μείωση στις προκαρκινικές αλλοιώσεις υψηλού βαθμού στα ανήλικα κορίτσια που είχαν εμβολιαστεί.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι τα πρώτα σε εθνικό επίπεδο που μαρτυρούν ότι τα προγράμματα εμβολιασμού νέων γυναικών κατά του HPV είναι πολύ πιθανόν να μειώσουν τον αριθμό κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πρωτοπόρος στον εμβολιασμό η Αυστραλία

Η έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, μία από τις πρώτες χώρες που ενέταξε το εμβόλιο κατά του HPV στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, έδειξε μείωση στις υψηλού βαθμού αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας οι οποίες μπορεί μελλοντικά να προκαλέσουν καρκίνο. Η Αυστραλία καθιέρωσε για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο τον εμβολιασμό HPV για τις γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών από το 2007.

Παρ’ όλα αυτά μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα για να εξακριβωθεί αν τα προγράμματα εμβολιασμού μειώνουν σίγουρα τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στον πληθυσμό.

Μείωση των αλλοιώσεων κατά 50%

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στην επιθεώρηση Lancet, στις νέες γυναίκες ηλικίας έως 17 ετών οι αλλοιώσεις υψηλού βαθμού στον τράχηλο της μήτρας μειώθηκαν σχεδόν στο μισό, από το 0.80% στο 0.42%. Δεν σημειώθηκε ωστόσο ανάλογη μείωση στις αλλοιώσεις του τραχήλου στις γυναίκες άνω των 17 ετών. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη αφού το εμβόλιο είναι γνωστό ότι επιδρά καλύτερα όταν χορηγείται σε κορίτσια πριν αυτά ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια για τον ιό ΗPV, τα Gardasil και Cervarix.