Ένα απλό τεστ αίματος μπορεί να διαγνώσει την κατάθλιψη μέσα σε λίγα λεπτά, υποστηρίζουν ιάπωνες ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιο στο Τόκιο. Η εξέταση που ανέπτυξαν οι επιστήμονες από την Ιαπωνία δείχνει τα επίπεδα κατάθλιψης μετρώντας τις συγκεντρώσεις φωσφορικού οξέος στο αίμα.

Το νέο τεστ μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη και έγκαιρη διάγνωση των ασθενών με κατάθλιψη εάν διεξάγεται στο πλαίσιο των τακτικών ιατρικών τσεκ-απ, σημειώνεται σε μελέτη των ιαπώνων ειδικών, «ιθύνων νους» για τη διεξαγωγή της οποίας ήταν η ιατρική εταιρεία Human Metabolome Technologies (HMT).

Η σύνδεση μεταξύ των επιπέδων του φωσφορικού οξέος και της κατάθλιψης είχε επιβεβαιωθεί σε προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία και η οποία αφορούσε 66 άτομα, 31 εκ των οποίων είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη.

Υψηλά ποσοστά επιτυχίας στη διάγνωση

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη μελέτη εκείνη, οι ασθενείς με κατάθλιψη εμφανίζουν μικρότερες συγκεντρώσεις φωσφορικής αιθανολαμίνης. Με βάση τη συγκεκριμένη μέτρηση οι ερευνητές ήταν σε θέση να διαγνώσουν τα καταθλιπτικά άτομα με ποσοστά επιτυχίας της τάξεως του 82%.

Σε αντίθεση, άλλα τεστ αίματος για τη διάγνωση της κατάθλιψης τα οποία βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης είναι άκρως χρονοβόρα αφού για τη διεξαγωγή τους απαιτούνται αναλύσεις του DNA των λευκών αιμοσφαιρίων.

Ο δρ Γιοσιάκι Οχάσι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επικεφαλής του Τμήματος για Θέματα Ασφαλείας στην HMT δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph»: «Τα νέα ευρήματα θα καταστήσουν ευκολότερη την αντικειμενική και αποτελεσματική διάγνωση των ασθενών με κατάθλιψη στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ευελπιστούν ότι η εξέταση θα κυκλοφορήσει ευρέως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.