Προστασία από την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ φαίνεται ότι προσφέρει η ήπια κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, υποστηρίζει τώρα νέα γερμανική μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί του Κεντρικού Ινστιτούτου Νοητικής Υγείας στο Μανχάιμ, συνταξιούχοι ηλικίας 75 ετών και άνω οι οποίοι καταναλώνουν καθημερινά ένα ποτήρι μπίρα ή κρασί αντιμετωπίζουν 30% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 40% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι μιλάμε πάντα για ήπια κατανάλωση αλκοόλ» επισημαίνει ο καθηγητής Ζίγκφριντ Βαϊέρερ. «Χωρίς αμφιβολία η μακροπρόθεσμη υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι καταστροφική για τη λειτουργία της μνήμης και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νευροεκφυλιστικές νόσους».

Ένα ποτηράκι την ημέρα την Αλτσχάιμερ κάνει πέρα

Στη μελέτη συμμετείχαν 3.202 Γερμανοί ηλικίας από 75 ετών και άνω, οι οποίοι αρχικά δεν έπασχαν από άνοια. Παρέμειναν υπό την παρακολούθηση των ειδικών για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου 217 εθελοντές εμφάνισαν άνοια.

Οι ερευνητές ωστόσο, είδαν ότι εκείνοι που είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης ήταν τελικά όσοι απέφευγαν το αλκοόλ. Αντίθετα, όσοι έπιναν συχνά ένα ποτηράκι μπίρα ή κρασί αντιμετώπιζαν αισθητά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους υπόλοιπους, με ποσοστά μάλιστα που έφταναν το 30% και το 40% αντίστοιχα.

«Δεν εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές ως προς τον τύπο του αλκοολούχου ποτού που κατανάλωναν οι εθελοντές» εξηγεί ο καθηγητής. «Τα ευρήματα αυτά, είναι παρόμοια με εκείνα προηγούμενων μελετών που είχαν επίσης υπογραμμίσει την προστατευτική δράση της ήπιας κατανάλωσης αλκοόλ κατά της άνοιας σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 75 ετών» καταλήγει.

Η ζωή δεν τελειώνει μετά τα 75

Από την πλευρά του ο δρ Χάρβι Φίνκελ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, στις ΗΠΑ, έσπευσε να σχολιάσει ότι η προχωρημένη ηλικία δεν είναι απαραίτητα συνώνυμη με την ευπάθεια.

«Αν και πιστεύω πως κάποιος δεν θα πρέπει να ξεκινήσει να πίνει ακριβώς επειδή έφτασε σε προχωρημένη ηλικία, πιστεύω επίσης ότι για τον ίδιο λόγο δεν θα πρέπει να σταματήσει. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας διαχειρίζονται πιο υπεύθυνα την κατανάλωση του αλκοόλ σε σχέση με τους νέους, γεγονός που μπορεί να τους προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία τους. Σε καμία περίπτωση η προχωρημένη ηλικία δεν αποτελεί λόγο αποχής» ισχυρίζεται ο αμερικανός ειδικός.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης των γερμανών επιστημόνων δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Age and Ageing».