Μια ακόμη θετική επίδραση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό ανακάλυψαν ερευνητές στην Δανία. Η βιταμίνη D βοηθά σημαντικά όπως φαίνεται στην γονιμότητα του άνδρα. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με αύξηση της ποσότητας του σπέρματος. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη εκτός από την ποσότητα επιδρά θετικά και στην ποιότητα του σπέρματος.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης μελέτησαν ένα τυχαίο δείγμα από 340 άνδρες μετρώντας τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους και παράλληλα την ποιότητα του σπέρματος τους. Εκείνοι που τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό τους ήταν σε χαμηλά επίπεδα είχαν παράλληλα και μειωμένης ποιότητας σπέρμα. Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης επιδρούσαν αρνητικά και στην διεργασία της γονιμοποίησης του ωαρίου από το σπερματοζωάριο.

Κύρια πηγή πρόσληψης της βιταμίνης D είναι το ηλιακό φως και τα ευρήματα της νέας έρευνας ίσως δίνουν μια εξήγηση για το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό συλλήψεων γίνεται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. «Όπως φαίνεται τα επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται άμεσα με την κινητικότητα του σπέρματος γεγονός που δείχνει ότι η βιταμίνη παίζει ρόλο συνολικά στον μηχανισμό παραγωγής και λειτουργίας του σπέρματος» αναφέρει ο Μάρτιν Μπλόμπεργκ Γιενσεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.