Ενα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να σώσει εγκύους που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας, μιας εν δυνάμει θανατηφόρας κατάστασης η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και «πλήττει» μια στις δέκα γυναίκες που κυοφορούν το πρώτο τους παιδί. Αυτό δείχνει νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς στο Μεξικό και στις ΗΠΑ και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal».

Στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού, συμμετείχαν περισσότερες από 600 έγκυες γυναίκες που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας. Σε 228 εξ αυτών οι ερευνητές έδωσαν μπάρες που περιείχαν αντιοξειδωτικές βιταμίνες καθώς και το αμινοξύ L- αργινίνη. Το αμινοξύ αυτό βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής ροής του αίματος και η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την προεκλαμψία.

Η μελέτη

Σε 222 εγκύους δόθηκαν μπάρες που περιείχαν μόνο βιταμίνες ενώ αντίστοιχος αριθμός γυναικών κατανάλωσε μπάρες που δεν περιείχαν ούτε βιταμίνες ούτε το αμινοξύ. Ολες οι γυναίκες έτρωγαν τις μπάρες σε καθημερινή βάση από την 20η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Όπως προέκυψε το 30,2% των γυναικών από την ομάδα λήψης των εικονικών συμπληρωμάτων ανέπτυξε προεκλαμψία. Το ποσοστό στην ομάδα που λάμβανε μόνο βιταμίνες ήταν 22,5% ενώ στην ομάδα που λάμβανε βιταμίνες και L-αργινίνη ήταν μόλις 12,7%.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά με δεδομένο ότι η προληπτική προσέγγιση που ακολούθησαν είναι απλή και φθηνή. Προσθέτουν ωστόσο ότι απαιτούνται τώρα νέες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά τους προτού γίνουν συστάσεις για λήψη του αμινοξέος από τις εγκύους που κινδυνεύουν από προεκλαμψία.