Ελπίδες για την πρόωρη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ και την ανάπτυξη θεραπειών που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την εξέλιξή της προτού επιφέρει ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις φέρνει μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Neurology».

Εξετάζοντας με μαγνητικές τομογραφίες υγιείς ανθρώπους σε βάθος χρόνου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος όσων εμφάνισαν τη νόσο είχε αρχίσει να συρρικνώνεται στις πληγείσες περιοχές σχεδόν μια δεκαετία πριν τη διάγνωσή της.

«Τα ευρήματα από τις μαγνητικές τομογραφίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ σημαντικούς δείκτες που θα μας βοηθήσουν να εντοπίζουμε από νωρίς ποιος αντιμετωπίζει κίνδυνο να εμφανίσει στο μέλλον τη νόσο του Αλτσχάιμερ» δήλωσε η Λέιλα ντε Τολέδο-Μορέλ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας στο Σικάγο, η οποία συμμετείχε στη μελέτη. «Αν στο μέλλον αναπτυχθεί κάποια φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία, όσοι δεν έχουν ακόμη συμπτώματα αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο θα μπορούν να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο από αυτήν».

Σε βάθος χρόνου

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δυο ομάδες υγιών ατόμων 70-80 ετών οι οποίοι υποβάλλονταν σε εγκεφαλικές τομογραφίες στο Πανεπιστήμιο Ρας του Σικάγο και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη κατά μέσο όρο επί εννέα χρόνια.

Κατά τη διάρκειά της 50 συμμετέχοντες παρέμειναν νοητικά υγιείς ενώ 15 εμφάνισαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Στο τέλος της διαπιστώθηκε ότι εκείνοι οι οποίοι είχαν παρουσιάσει το υψηλότερο ποσοστό συρρίκνωσης σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού είχαν τιρπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι εκείνοι οι οποίοι παρουσίαζαν αυτόν τον δείκτη που εντοπίσαμε στις μαγνητικές τομογραφίες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μπραντ Ντίκερσον του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. «Τα αποτελέσματα αυτά είναι προκαταρκτικά και δεν είναι αυτή τη στιγμή έτοιμα για εφαρμογή εκτός του ερευνητικού πεδίου, είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι ο δείκτης αυτός θα είναι χρήσιμος στο μέλλον».