Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ασκούνται χρόνια έχουν πιο γερή καρδιά από υγιή νεαρά άτομα που ακολουθούν καθιστική ζωή, υποστηρίζει τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ειδικοί του νοσοκομείου John Peter Smith, στο Τέξας, παρουσίασαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μελέτης τους στο πλαίσιο του ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Όπως τόνισαν, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολογεί την επίδραση της πολυετούς άσκησης στην καρδιά.

Ενδιαφέροντα ευρήματα

Οι επιστήμονες εξέτασαν 121 υγιή άτομα, χωρίς ιστορικό καρδιοπαθειών, από τα οποία τα 59 ακολουθούσαν καθιστική ζωή. Οι υπόλοιποι 62 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 65 ετών, είχαν ένα ιστορικό αθλητικής δραστηριότητας το οποίο ξεπερνούσε τα 25 χρόνια.

Στην περίπτωση των ατόμων που δεν ασκούνταν παρατηρήθηκε ότι ο καρδιακός μυς συρρικνωνόταν με την πάροδο των δεκαετιών. Αντίθετα διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνταν για αρκετό καιρό, είχαν «νέα» καρδιά η οποία διατηρούσε τη νεανική της ελαστικότητα παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που ασκούνταν έξι με επτά φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους όχι μόνο διατηρούσαν την μυϊκή μάζα της καρδιάς τους, αλλά την «έχτιζαν» κιόλας.

Οι επιστήμονες είδαν μάλιστα ότι εθελοντές άνω των 65, διέθεταν μεγαλύτερο καρδιακό μυϊκό ιστό σε σχέση με υγιή νεαρά άτομα ηλικίας 25-34 ετών που έκαναν καθιστική ζωή.

«Αυτό που χαρακτηρίζει τη διαδικασία της γήρανσης είναι η απώλεια μυϊκής μάζας και συγκεκριμένα μείωση του σκελετικού μυός» αναφέρει ο δρ Πολ Μπέλα.

«Με την τελευταία μελέτη καταφέραμε να δείξουμε ότι η διαδικασία αυτή δεν επικεντρώνεται μόνο στον σκελετικό μυ αλλά επεκτείνεται και στον καρδιακό» καταλήγει ο ειδικός.