Τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από ημικρανία με αύρα και παραπονιούνται ότι βλέπουν φωτεινές λάμψεις αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν οπή στην καρδιά (ανοικτό ωοειδές τρήμα όπως ονομάζεται επιστημονικά) σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Γιούτα, εξέτασαν συνολικά 109 παιδιά άνω των έξι ετών που έπασχαν από ημικρανία. Στο 50% όσων ταλαιπωρούνταν από ημικρανία με οφθαλμικά συμπτώματα, τη λεγόμενη αύρα, οι επιστήμονες εντόπισαν το συγκεκριμένο καρδιακό ελάττωμα.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pediatrics», στα παιδιά που έλαβαν μέρος στη μελέτη εφαρμόσθηκε η τεχνική του ηχοκαρδιογραφήματος.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία που εξηγούν τη σχέση μεταξύ ημικρανίας και καρδιάς και για το λόγο αυτό τα ευρήματα αυτά χρειάζονται επιπλέον έρευνα, προτού καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα» αναφέρει η Έιμι Τόμσον από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (British Heart Foundation).

«Μόλις κατανοήσουμε τη λεπτομερή σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων, τότε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς σε κλινικό επίπεδο» προσθέτει.

Παρόμοια ευρήματα

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης επισημάνει την αυξημένη πιθανότητα ύπαρξης οπής στην καρδιά σε ενήλικους ασθενείς που έπασχαν από ημικρανία με αύρα.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στις οποίες οι θεραπείες ήταν αναποτελεσματικές, οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε χειρουργικό κλείσιμο της οπής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου ένας στους 10 ασθενείς που ταλαιπωρούνται από ημικρανία εμφανίζει συμπτώματα αύρας. Οι οφθαλμικές ενοχλήσεις, όπως π. χ. οι φωτεινές λάμψεις ή τα φωτάκια που αναβοσβήνουν καθώς και το μούδιασμα, το γαργαλητό και η μπερδεμένη ομιλία, αποτελούν τα πλέον διαδεδομένα συμπτώματα της ημικρανίας.