Τα άτομα που καπνίζουν τσιγάρα μενθόλης δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα από όσους καπνίζουν κανονικά τσιγάρα, επισημαίνει τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the National Cancer Institute» οι ειδικοί του κέντρου για τον καρκίνο Vanderbilt – Ingram διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές που δείχνουν προτίμηση στα τσιγάρα με άρωμα μέντας εμφανίζουν τελικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, από όσους επιλέγουν τα απλά τσιγάρα.

«Οι μετρήσεις μας έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα δεν είναι υψηλότερος στην περίπτωση όσων καπνίζουν τσιγάρα μενθόλης» αναφέρει ο ερευνητής Ουίλιαμ Μπλοτ.

«Για την ακρίβεια, οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου ήταν μάλιστα κατά 30% χαμηλότερες από εκείνες που είχαν οι υπόλοιποι καπνιστές. Ακόμη, ο τύπος του τσιγάρου δεν φάνηκε να παίζει ρόλο σε ό,τι αφορούσε τις πιθανότητες διακοπής της βλαβερής συνήθειας» προσθέτει.

Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι τα τσιγάρα μενθόλης, λόγω των πρόσθετων αρωματικών χημικών ουσιών, ήταν πιο τοξικά συγκριτικά με τα απλά τσιγάρα. Τα νέα ευρήματα ωστόσο έρχονται να ανατρέψουν τα όσα πίστευαν οι ειδικοί ως τώρα.

Πείραμα με άρωμα μέντας

Η ομάδα του Μπλοτ μελέτησε άτομα από 40 έως 79 ετών τα οποία συμμετείχαν σε μελέτη μεγάλης κλίμακας που περιελάμβανε 12 διαφορετικές αμερικανικές πολιτείες.

Ανάμεσά τους, οι ειδικοί εντόπισαν 440 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, που συνέκριναν με 2.213 άτομα τα οποία δεν έπασχαν από τη νόσο.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι μεταξύ των καπνιστών τσιγάρων μενθόλης υπήρχαν λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα και λιγότεροι θάνατοι που οφείλονταν στη συγκεκριμένη νόσο, συγκριτικά με τους καπνιστές απλών τσιγάρων.

Χαρακτηριστικά είδαν ότι σε άτομα που κάπνιζαν 20 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα, όσοι επέλεγαν τα τσιγάρα με άρωμα μέντας εμφάνιζαν μόλις 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σχέση με άτομα που δεν κάπνιζαν, σε αντίθεση με όσους κάπνιζαν κανονικά τσιγάρα των οποίων ο κίνδυνος ήταν κατά 21 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Τα τσιγάρα μενθόλης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε εφήβους ή νέους καπνιστές, λόγω της ευχάριστης γεύσης τους. Για τον λόγο αυτό, η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καταβάλλει προσπάθειες για την απαγόρευσή τους.

«Η άποψή μας είναι ότι το κάπνισμα, οποιαδήποτε μορφή τσιγάρων και αν καπνίζει κάποιος, είναι επιβλαβές για την υγεία. Αυτό δε χωρεί αμφισβήτηση. Πρόκειται για κάτι που το γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Το να απομονώνει κανείς μόνο τα τσιγάρα μενθόλης από τους υπόλοιπους τύπους, ίσως τελικά να μην είναι απαραίτητο» σχολιάζει ο Μπλοτ.