Η πρώτη από του στόματος θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση (γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας) έλαβε σήμερα έγκριση κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η ουσία φινγκολιμόδη (εμπορική ονομασία Gilenya) της εταιρείας Novartis εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για χορήγηση σε ασθενείς με σημαντικά ενεργή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας παρά τη θεραπεία με ιντερφερόνη-β ή σε ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενη σοβαρή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το Gilenya έδειξε ανώτερη αποτελεσματικότητα έναντι της ενδομυϊκής ιντερφερόνης β-1α η οποία αποτελεί την πιο κοινή συνταγογραφούμενη θεραπεία αυτή τη στιγμή για την ασθένεια, μειώνοντας τις υποτροπές κατά 52% στον ένα χρόνο. Παράλληλα από διετή μελέτη προέκυψε ότι το Gilenya μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας.

Μετά τις ΗΠΑ η Ευρώπη

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή έγκριση του φαρμάκου έρχεται έξι μήνες μετά την αντίστοιχη έγκριση που δόθηκε από την αρμόδια αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί μια νόσο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που οφείλεται στην καταστροφή της μυελίνης η οποία περιβάλλει τους νευράξονες – τους άξονες δηλαδή των νευρικών κυττάρων μέσω των οποίων μεταδίδονται οι πληροφορίες. Μέχρι σήμερα οι μόνες υπάρχουσες θεραπείες για την ασθένεια είναι ενέσιμες και έτσι η πρώτη θεραπεία σε κάψουλα για την αντιμετώπιση της νόσου η οποία «πλήττει» περισσότερους από 500 χιλιάδες Ευρωπαίους εκτιμάται ότι θα σημάνει μια νέα εποχή με καλύτερη ποιότητα ζωής για πολλούς πάσχοντες.