Ο καφές δεν αποτελεί μόνο αγαπημένη συνήθεια πολλών αλλά μπορεί να αποβεί ακόμη και σωτήριος για τη ζωή. Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη σύμφωνα με την οποία γυναίκες που πίνουν περισσότερους από έναν καφέδες την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 25%.

Αντιθέτως όσες απέχουν πλήρως από την …αχνιστή συνήθεια αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού, σημειώνουν οι επιστήμονες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η δρ Σουζάνα Λάρσον η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά με δεδομένο ότι ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο. «Ετσι, αν αποδειχθεί ότι ο καφές έχει έστω και μικρά οφέλη για τον οργανισμό, οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία μπορεί να είναι μεγάλες».

Η επιστήμονας προσέθεσε ότι αν και είναι νωρίς για να κατατάξουμε τον καφέ μεταξύ των «υγιεινών » ροφημάτων, οι γυναίκες που είναι λάτρεις του μπορούν να είναι τουλάχιστον ήσυχες ότι το αγαπημένο τους ρόφημα δεν είναι επιβαρυντικό για την υγεία τους. «Αντιθέτως ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφορετικών ασθενειών όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος του ήπατος».

Τουλάχιστον μια κούπα την ημέρα!

Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης προέκυψαν μετά από δεκαετή παρακολούθηση σχεδόν 35.000 γυναικών ηλικίας 49 ως 83 ετών. Σύμφωνα με αυτά, οι γυναίκες που δήλωσαν ότι καταναλώνουν τουλάχιστον μια κούπα καφέ την ημέρα αντιμετώπιζαν 22%-25% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσες έπιναν λιγότερο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η προστατευτική δράση του καφέ ενάντια στα εγκεφαλικά οφείλεται στο ότι μειώνει τις φλεγμονές και αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη. Συγχρόνως ο καφές αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών τα οποία προλαμβάνουν πολλές και διαφορετικές νόσους όπως ο καρκίνος.

Τα νέα αυτά ευρήματα δίνουν χαρά σε εκατομμύρια φανατικούς του καφέ παγκοσμίως καθώς προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία έδιναν αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με το εάν ο καφές είναι τελικώς βλαπτικός ή όχι για τον οργανισμό. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγάλες δόσεις καφεϊνης αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, ενώ από άλλες έχει προκύψει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνων όπως του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, του εγκεφάλου και του στοματοφάρυγγα.