Σας αρέσει το πολύ αλάτι; Πέρα από τις βλαβερές συνέπειές του στον οργανισμό, τις οποίες ως τώρα πολύ ή λίγο γνωρίζατε, στο εξής προσθέστε μία ακόμη επίπτωση: ένα και μόνο αλατισμένο γεύμα είναι ικανό να μειώσει τη ροή του αίματός σας στις αρτηρίες και μάλιστα μέσα σε μόλις 30 λεπτά! Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνει μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition». Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι η ροή του αίματος ξεκινά να μειώνεται μέσα σε μισή ώρα από την κατανάλωση του αλατισμένου φαγητού και η μείωση φθάνει στο αποκορύφωμά της μια ώρα μετά το γεύμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από διαφορετικούς οργανισμούς της Αδελαϊδας στην Αυστραλία οι οποίοι μελέτησαν πόσο γρήγορα το αλάτι μπορεί να βλάψει τον οργανισμό σε 16 υγιείς εθελοντές. Αρχικώς «τάισαν» τους συμμετέχοντες ένα γεύμα πολύ «πλούσιο» σε άλας (περιείχε 4 γραμμάρια αλατιού) και μερικές ώρες αργότερα ένα «φτωχό» (περιείχε μόλις 0,3 γραμμάρια αλατιού).

Πριν και μετά την κατανάλωση του κάθε γεύματος οι επιστήμονες εξέτασαν εάν υπήρχε πρόβλημα στη ροή του αίματος στη βραχιόνια αρτηρία – το κύριο αιμοφόρο αγγείο στο χέρι το οποίο και χρησιμοποιούν συνήθως οι ειδικοί για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Παρότι η συγκεκριμένη αρτηρία δεν δίνει ακριβή μέτρηση σχετικά με τη ροή του αίματος απευθείας στην καρδιά, χρησιμοποιείται ευρέως ως δείκτης της καρδιαγγειακής υγείας.

Οπως επίσης σημειώνουν οι ερευνητές, η μελέτη τους καταδεικνύει ότι ποσότητα αλατιού παρόμοια με αυτή που καταναλώνεται σε ένα κοινό γεύμα μειώνει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Προσθέτουν, ότι οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την τόσο αρνητική επίδραση της κατανάλωσης αλατιού στις αρτηρίες πρέπει να διερευνηθούν.

Το πολύ αλάτι στη διατροφή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφροπάθειας, οστεοπόρωσης και καρκίνου του στομάχου. Σύμφωνα με τους αρμόδιους οργανισμούς η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψής του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 γραμμάρια ημερησίως, ωστόσο εκτιμάται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα από 8,5 γραμμάρια την ημέρα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι εάν ο πληθυσμός μείωνε την κατανάλωση αλατιού κατά μόνο μερικά γραμμάρια ημερησίως τότε θα μπορούσαν να μειωθούν τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά 22% και τα καρδιακά κατά 16%.