από metereologos.gr
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
 

Eνεργειακό νησί στη Βόρεια θάλασσα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017 16:05Σχολιάστε
Ένα τεχνητό νησί για την ηλεκτροδότηση έξι ευρωπαϊκών χωρών μέχρι το 2050 αναμένεται να κατασκευαστεί στη Βόρεια θάλασσα. Το νησί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έχει έκταση 6,5 τετρ. χλμ. και θα παίζει τον ρόλο μιας γιγαντιαίας «μπαταρίας» που θα συλλέγει την ενέργεια που θα προκύπτει από ένα δίκτυο από ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες, το οποίο θα εκτείνεται στη γύρω θαλάσσια περιοχή του Ντότζερ Μπανκ στα ανοιχτά της Βρετανίας.
Εξαφανίζεται το τελευταίο απομεινάρι της Εποχής των Παγετών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017 15:20Σχολιάστε
Το τελευταίο κομμάτι της γιγάντιας πλάκας πάγου που κάλυπτε τη Βόρειο Αμερική την τελευταία εποχή των παγετώνων είναι αναπόφευκτο να λιώσει λόγω της κλιματικής αλλαγής, δείχνει η προσομοίωση των εξελίξεων με υπολογιστικά μοντέλα.
Εκατοντάδες απόρρητα βίντεο από πυρηνικές δοκιμές αναρτώνται στο YouTube
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017 14:24Σχολιάστε
Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τη δεκαετία του 1960, η αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποίησε πάνω από 200 πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα, αδιαφορώντας για τη σημαντική διαρροή ραδιενέργειας. Δεκαετίας μετά, ένας επίμονος πυρηνικός φυσικός αποκατέστησε και αποχαρακτήρισε τα απόρρητα φιλμ των δοκιμών.
Κορυφαίο βραβείο για τους αλγόριθμους των «κυματίων»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017 14:16Σχόλια (1)
Το φετινό βραβείο «Άμπελ», το οποίο θεωρείται το «Νόμπελ των Μαθηματικών», απονέμεται στον γάλλο μαθηματικό Ιβ Μεγιέ (Yves Meyer) για την καθοριστική συμβολή του στη «θεωρία των κυματίων» - ένα μαθηματικό εργαλείο με ευρείες εφαρμογές, από τη συμπίεση των ψηφιακών αρχείων μέχρι την ιατρική και την κοσμολογία.
Η συχνή χρήση του GPS αδρανοποιεί τον εγκέφαλο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017 13:54Σχολιάστε
Όσο πιο συχνά χρησιμοποιεί κανείς το GPS στις ηλεκτρονικές συσκευές του για να βρει μια διαδρομή, τόσο οδηγεί σε αδράνεια περιοχές του εγκεφάλου του που χρησιμοποιούνται για τον προσανατολισμό και τη νοητική επεξεργασία εναλλακτικών διαδρομών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Η εξασθενημένη όσφρηση συνεπάγεται κίνδυνο πρόωρου θανάτου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017 12:20Σχολιάστε
H εξασθένηση της όσφρησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και για τα δύο φύλα, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Geriatrics Society. Ενώ μια δεύτερη μελέτη σχετίζει την απώλεια της όσφρησης με λιγότερες κοινωνικές επαφές.
Μείωση (αλλά όχι αρκετή) των καπνιστών την τελευταία δεκαετία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017 11:54Σχολιάστε
Κατά 2,5%, κατά μέσο όρο, μειώθηκε το ποσοστό των καπνιστών, παγκοσμίως, την τελευταία δεκαετία, αλλά όχι παντού στον ίδιο βαθμό και όχι σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Ανακαλύφθηκαν πέντε νέα υποατομικά σωματίδια στο CERN
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2017 16:02Σχόλια (6)
Οι επιστήμονες του πειράματος LHCb (Large Hadron Collider beauty) του μεγάλου επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ανακάλυψαν πέντε νέα υποατομικά σωματίδια. Τα σωματίδια «κρύβονταν σε κοινή θέα εδώ και χρόνια», σύμφωνα με μία ερευνήτρια.
Ενα φθηνότερο iPad και ένα κατακόκκινο iPhone από την Apple
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2017 15:22Σχολιάστε
H Apple προχώρησε στην αντικατάσταση του iPad Air 2 με ένα φθηνότερο iPad των 9,7 ιντσών και παρουσίασε μία κατακόκκινη ειδική έκδοση του iPhone 7 και iPhone 7 Plus.
Εξέταση αίματος εντοπίζει νωρίς την υποτροπή του καρκίνου του πνεύμονα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2017 12:08Σχολιάστε
Μια αιματολογική εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει την υποτροπή του καρκίνου του πνεύμονα μήνες πριν από την αξονική τομογραφία (CT) και την Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET), υποστήριξαν αμερικανοί επιστήμονες παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ακτινολογίας Ογκολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.
Η άνοδος της θερμοκρασίας συντελεί σε αύξηση των διαβητικών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2017 11:42Σχολιάστε
Η αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα συντελέσει και σε αύξηση των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 υποστηρίζουν ολλανδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open Diabetes Research and Care.
Δηλητήριο αράχνης περιορίζει τη βλάβη μετά από εγκεφαλικό
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2017 11:01Σχολιάστε
Μια ουσία που περιέχεται στον δηλητηριώδη ιστό μιας αράχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Η μεσογειακή διατροφή «σύμμαχος» της ανδρικής γονιμότητας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2017 05:00Σχόλια (1)
Αποτελεί διατροφή - πρότυπο και όλο και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία «υποκλίνονται» στα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία. Τώρα μια νέα ελληνική μελέτη δείχνει άλλη μια σημαντική προσφορά τής άκρως υγιεινής και
Ρόβερ της NASA μιμείται τον μηχανισμό των Αντικυθήρων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2017 15:42Σχόλια (1)
Ταξίδι στο διάστημα με τεχνολογία του παρελθόντος! Μηχανικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έχουν σχεδιάσει ρόβερ που προορίζεται για τον πλανήτη Αφροδίτη και το οποίο αντλεί έμπνευση από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και από τις μηχανές του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Νέα φάρμακα αποτελεσματικότερα από τις στατίνες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2017 14:42Σχολιάστε
Δύο νέα ενέσιμα φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης πολύ αποτελεσματικότερα από τις στατίνες, αποτρέποντας μελλοντικά εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσινγκτον.
1|2|3|4|5|...27