Τα φορητά πληκτρολόγια που μας δίνουν τη δυνατότητα να γράφουμε με μεγαλύτερη άνεση στις έξυπνες συσκευές μας ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε γίνονται όλο και περισσότερο απαραίτητα στον ολοένα και περισσότερο «μετακινούμενο» τρόπο ζωής μας.
Προς το παρόν οι πιο ευέλικτες εκδοχές τους είναι πτυσσόμενες ή μπορούν να τυλιχθούν σε ρολό. Παρ’ όλα αυτά οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες: δεν διπλώνουν τόσο όσο θα θέλαμε και, ακόμη και τυλιγμένα σε ρολό, εξακολουθούν να έχουν αρκετό όγκο. Συνδυάζοντας νανοϋλικά και τεχνητή νοημοσύνη, ερευνητές από τη Νότια Κορέα έρχονται να προσφέρουν μια επαναστατική λύση. Το πληκτρολόγιο που ανέπτυξαν είναι τόσο ανθεκτικό και εύκαμπτο ώστε μπορείτε χωρίς πρόβλημα να το… κάνετε μπαλάκι και να το βάλετε στην τσέπη σας!

Τα υπάρχοντα πληκτρολόγια είναι εξοπλισμένα είτε με άκαμπτα πλήκτρα είτε με μια διάταξη αισθητήρων αφής που έχουν ενσωματωθεί σε ένα μαλακό φύλλο το οποίο μπορεί να διπλώσει και να τυλιχτεί. Η κατασκευή τους είναι πολύπλοκη με αποτέλεσμα να έχουν υψηλό κόστος ενώ τα συστατικά τους είναι ευαίσθητα με αποτέλεσμα να μην αντέχουν πολλά διπλώματα και τυλίγματα.
Οι Κι-Σουν Σον από το Πανεπιστήμιο της Σεντζόνγκ, Κεεμίν Σον από το Πανεπιστήμιο Τσουνγκ-Ανγκ και Τζι Σικ Κιμ από το Πανεπιστήμιο Κιουνγκπούκ, ακολούθησαν μια διαφορετική προσέγγιση με στόχο να ξεπεράσουν όλα αυτά τα προβλήματα και να φτιάξουν ένα πληκτρολόγιο το οποίο θα είναι εξαιρετικά εύκαμπτο αλλά και ανθεκτικό στις κακουχίες της καθημερινής ζωής.

Οι επιστήμονες από τη Νότια Κορέα βασίστηκαν σε ένα φύλλο αισθητήρων το οποίο είχαν αναπτύξει οι ίδιοι τον περασμένο χρόνο. Χρησιμοποίησαν ένα φύλλο μαλακού ελαστικού σιλικόνης Exoflex στο οποίο ενσωμάτωσαν αγώγιμους πιεζοαντιστατικούς νανοσωλήνες άνθρακα (όταν πιέζονται, π.χ. από ένα δάχτυλο, αλλάζουν την ηλεκτρική αντίσταση) και ζωγράφισαν τα πλήκτρα ενός συμβατικού πληκτρολογίου στην επιφάνειά του.
Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα δίκτυο τεχνητών νευρώνων για να «μάθουν» στο πληκτρολόγιο να αναγνωρίζει το κάθε γράμμα με βάση τη θέση του και την άσκηση πίεσης στα διάφορα σημεία. Όπως αναφέρουν με δημοσίευση στην επιθεώρηση «ACS Applied Materials and Interfaces», το πρωτότυπο πληκτρολόγιό τους δουλεύει άψογα και ξεπερνά σε επιδόσεις τα υπάρχοντα πληκτρολόγια από την άποψη της λειτουργικότητας, της ευκαμψίας και του κόστους: αν και άκρως high tech, κοστίζει μόλις 1 δολάριο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι, όταν χαλάσει, ο κάτοχός του μπορεί απλώς να το πετάξει και να το αντικαταστήσει με ένα καινούργιο.