Ο Μπιλ Γκέιτς επανήλθε το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα όχι χάρη σε μια νέα τεχνολογική καινοτομία που ανέπτυξε μία από τις εταιρείες του αλλά για δύο αποφάσεις που πήρε για την οικονομική στήριξη ερευνητικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την υγεία των ανθρώπων. Η πρώτη απόφαση του συνιδρυτή της Microsoft ήταν να χρηματοδοτήσει μέσω του ιδρύματός του την προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου είδους αγελάδας. Μια γενετικά τροποποιημένη αγελάδα που θα μπορεί να προσαρμόζεται στις κλιματικές αλλαγές, και ειδικότερα στη ζέστη, και θα παράγει περισσότερο γάλα από ό,τι τα υπάρχοντα είδη.
Η δεύτερη απόφασή του ήταν να προσφέρει από την προσωπική του περιουσία 100 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη θεραπειών για την άνοια. Την απόφαση αυτή την πήρε ο Γκέιτς επειδή ο πατέρας του διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ και όπως είπε σε συνέντευξή του φοβάται ότι είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει και αυτός το ίδιο πρόβλημα. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ο Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτεί ιατρικές έρευνες. Το έκανε από την πρώτη στιγμή που έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και το 2000 ίδρυσε με τη σύζυγό του Μελίντα ένα ίδρυμα που διαχειρίζεται δεκάδες δισ. δολάρια τα οποία διοχετεύονται σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Προγράμματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη νέων θεραπειών αλλά και τεχνολογιών που θα βελτιώσουν τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη.
Ο Γκέιτς έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει διοχετεύσει τεράστια ποσά για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, έχει χρηματοδοτήσει τις έρευνες για την αντιμετώπιση του AIDS και του ιού Ζίκα, ενώ συμμετέχει στο φιλόδοξο επιστημονικό πρόγραμμα «Εθνική Πρωτοβουλία Μικροβιώματος», το οποίο ξεκίνησε ο Λευκός Οίκος επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Οι ερευνητές του προγράμματος έχουν στόχο να «χαρτογραφήσουν» και να αποκαλύψουν τα μυστικά των μικροβίων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ που χρηματοδοτεί ο Μπιλ Γκέιτς:

Το σούπερ εμβόλιο

Ο Γκέιτς χρηματοδοτεί ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ που ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία η οποία μπορεί να καταστήσει εφικτό στο μέλλον όλα μαζί τα παιδικά εμβόλια να χορηγούνται με μία και μοναδική δόση εμβολιασμού. Η νέα μέθοδος, η οποία αποθηκεύει τα διαφορετικά εμβόλια σε ξεχωριστές μικροσκοπικές κάψουλες στο ίδιο ενέσιμο διάλυμα, δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα (ποντίκια). Θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι, χάρη στη νέα μέθοδο, οι παιδικοί εμβολιασμοί θα γίνουν πιο εύκολοι, καθώς είναι γνωστό πως συχνά τα παιδιά –αλλά και οι γονείς –αντιδρούν σε αυτούς.

Το «χρυσό ρύζι»

Με δεδομένο ότι το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες, καλύτερες, πιο αποδοτικές στην καλλιέργεια, πιο θρεπτικές και πιο ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ποικιλίες. Το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς χρηματοδότησε μια από τις πιο ελπιδοφόρες προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Συγκεκριμένα, τη δημιουργία μιας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας ρυζιού που ονομάστηκε «χρυσό ρύζι». Η ποικιλία αυτή αυξάνει τις ποσότητες βιταμίνης Α στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι δημιουργοί της υποστηρίζουν ότι θα περιορίσει την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, κυρίως σε παιδιά, στις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη.

Πανίσχυρη μπανάνα

Το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτεί επίσης ερευνητική ομάδα στην Αυστραλία η οποία προσπαθεί να αναπτύξει μια γενετικά τροποποιημένη μπανάνα. Η μπανάνα αυτή έχει αυξημένα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Α, και στόχος είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο η βρεφική θνησιμότητα και η απώλεια της όρασης σε μικρά παιδιά, οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά.

«Αθραυστα»προφυλακτικά

Το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτεί την ανάπτυξη νέας γενιάς προφυλακτικών τα οποία θα προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών. Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Wollongong εξασφάλισε μια από τις επιχορηγήσεις του συγκεκριμένου προγράμματος και ξεκίνησε την προσπάθεια ανάπτυξης ενός νέου τύπου προφυλακτικών.
Οι ερευνητές πειραματίζονται με ελαστικά υλικά σε μορφή υδρογέλης τα οποία, όπως λένε οι ειδικοί, διαθέτουν μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υλικά λάτεξ από τα οποία παράγονται σήμερα τα προφυλακτικά. Τα ελαστικά υλικά υδρογέλης έχουν εξαιρετική αντοχή ενώ παράλληλα είναι πολύ εύκαμπτα. Αρα αποτελούν ιδανική πρώτη ύλη για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς προφυλακτικών.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wollongong προσπαθούν να επιφέρουν τροποποιήσεις σε κάποιο υλικό υδρογέλης ώστε εκτός από αντοχή και ευκαμψία τα προφυλακτικά που θα προέρχονται από αυτήν να διαθέτουν και άλλες σημαντικές για την ερωτική πράξη ιδιότητες. Στόχος τους είναι ένα προφυλακτικό που θα δημιουργεί στον χρήση την ίδια αίσθηση κατά τη διάρκεια του σεξ σαν να μην το φορούσε ενώ επιπλέον θα περιέχει λιπαντικές ουσίες, ακόμα και μικρές δόσεις βιάγκρα ή άλλων σχετικών ουσιών.
Hi-Tech τουαλέτα
Ο Μπιλ Γκέιτς έχει ενδιαφερθεί για τις ασθένειες που προκαλούνται στον Τρίτο Κόσμο από τις άθλιες και σε μερικές περιπτώσεις ανύπαρκτες τουαλέτες. Προκηρύχθηκε διαγωνισμός με σημαντικό χρηματικό έπαθλο για την κατασκευή μιας αυτόνομης εγκατάστασης και άρχισε ένας πολύ γόνιμος προβληματισμός σχετικά με το κόστος, τη λειτουργικότητα και τελικά την ίδια την αρχή λειτουργίας αυτού του εντελώς απαραίτητου κομματιού σε κάθε κτίριο.
Κάνουμε κάτι λανθασμένα κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τον χώρο όπου και οι βασιλιάδες πηγαίνουν μόνοι; Δυόμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη όταν πρέπει να επισκεφθούν την τουαλέτα το κάνουν κάτω από συνθήκες που βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και πολλών άλλων –τόσο ώστε το 1925 ο Μαχάτμα Γκάντι είχε πει: «Οι καλές συνθήκες υγιεινής είναι πιο σημαντικές και από την ανεξαρτησία». Διάφορες μολυσματικές και μεταδοτικές ασθένειες συνδέονται με αυτές τις «επισκέψεις» και το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς έκανε έναν διαγωνισμό για την κατασκευή μιας πρότυπης τουαλέτας με κύριο προορισμό τον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο.
Eλαβαν μέρος ερευνητικά ιδρύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, την Ελβετία. Το πρώτο βραβείο απέσπασε το Caltech, ένα από τα πιο φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπου δέκα άτομα δούλεψαν για έναν χρόνο και παρουσίασαν μια πρότυπη πραγματικά τουαλέτα. Η τουαλέτα διαθέτει φωτοβολταϊκή εγκατάσταση για να λειτουργεί χωρίς σύνδεση στο ενεργειακό δίκτυο, να έχει φως και τη νύχτα, να μη χρειάζεται σύνδεση σε αποχετευτικό δίκτυο και να έχει τη δυνατότητα να βγάζει τελικά χωριστά λίπασμα και νερό. Και από αυτό το νερό να παράγεται υδρογόνο, να τροφοδοτούνται στοιχεία καυσίμου (fuel cells) ώστε με την αποθηκευμένη σε αυτά ενέργεια να μαγειρεύεις κιόλας.

HeliosPlus