Οπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος το μεγάλο γεγονός στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών προϊόντων ήταν η έκθεση CES (Consumer Electronics Show). Η έκθεση, η οποία άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά το 1967 στη Νέα Υόρκη, έδειξε τη δυναμική της από την αρχή. Τέτοια ήταν η επιτυχία της, που για αρκετό καιρό πραγματοποιούνταν δύο φορές ετησίως σε διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ. Το μέγεθος και η σημασία της για την παγκόσμια βιομηχανία καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων υποχρέωσαν τους διοργανωτές να αποφασίσουν το 1998 η CES να έχει μόνιμη έδρα και να διεξάγεται κάθε Ιανουάριο στο λαμπερό Λας Βέγκας. Οπως είναι ευνόητο, όλες οι εταιρείες σπεύδουν στη CES κάθε χρόνο για να παρουσιάσουν τα νέα τους προϊόντα και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στη σύγχρονη τεχνολογία και ειδικά στους τομείς που σχετίζονται με την καθημερινότητά μας.
Ο αριθμός των εταιρειών που συμμετείχαν στην εφετινή CES άγγιξε τις τέσσερις χιλιάδες, ενώ οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις διακόσιες χιλιάδες. Εκτός από τις μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, έντονη παρουσία στην εφετινή έκθεση είχαν διάφορες startup εταιρείες που παρουσίασαν καινοτόμες τεχνολογίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ένα κομμάτι της CES έχει μετατραπεί σε ένα σαλόνι αυτοκινήτων όπου παρουσιάζονται νέα μοντέλα που ενσωματώνουν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Παρουσιάζονται επίσης και φουτουριστικά οχήματα που οι δημιουργοί τους πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιούνται στο κοντινό μέλλον. Στην εφετινή CES πρωταγωνιστές ήταν τα οικιακά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα νέα μοντέλα οθονών κάθε είδους, αυτοκίνητα με συστήματα αυτόνομης οδήγησης και τεχνολογίες που φιλοδοξούν να κάνουν τις πόλεις… έξυπνες. Οπως αναμενόταν, την εμφάνισή τους έκαναν και εντυπωσιακά σε δυνατότητες ρομπότ.

Ρομπότ για κάθε χρήση

Από τα πολλά και διαφορετικών ειδών ρομπότ που παρουσιάστηκαν εντύπωση προκάλεσε το Kuri, που φιλοδοξεί να αποτελέσει τα μάτια και τα αφτιά του κατόχου του μέσα στο σπίτι. Το ρομπότ μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα αλλά αν θέλει ο κάτοχός του μπορεί να το ελέγξει μέσα από το κινητό του τηλέφωνο. Το Kuri κινείται μέσα στο σπίτι, βλέπει και ακούει τι συμβαίνει και τα καταγράφει στέλνοντας ό,τι θεωρεί ενδιαφέρον στον ιδιοκτήτη του. Ετσι, θα μπορεί κάποιος να παρακολουθεί τι κάνει το παιδί ή το κατοικίδιό του όταν εκείνος λείπει από το σπίτι. Επίσης θα μπορεί να αφήσει το φαγητό στον φούρνο, να βγει από το σπίτι για να κάνει κάποια δουλειά και να παρακολουθεί την πορεία του ψησίματος μέσω του ρομπότ. Η μεγάλη ατραξιόν βέβαια ήταν τα ρομπότ που κάνουν… pole dancing. Τα ρομπότ αυτά κατασκευάστηκαν στη Βρετανία και ταξίδεψαν για τη CES στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια της έκθεσης χόρεψαν στο μεγαλύτερο strip club του Λας Βέγκας (!), το Sapphire Gentleman’s Club, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμφανιστούν σε κλαμπ της Νέας Υόρκης.

Τηλε-μαχίες

Στoν τομέα των τηλεοράσεων την παράσταση έκλεψαν η LG και η Samsung. Οι δύο βιομηχανικοί κολοσσοί της Νότιας Κορέας έριξαν στη μάχη πραγματικούς τηλε-γίγαντες. Η LG παρουσίασε μια τηλεόραση 88 ιντσών τύπου OLED με ανάλυση 8Κ, τη στιγμή που βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές της χρήσης της ανάλυσης εικόνας 4Κ. Η Samsung απάντησε με μια τηλεόραση την οποία ονόμασε «The Wall» και όχι άδικα, αφού πρόκειται πραγματικά για έναν τηλε-τοίχο! Η οθόνη αυτή έχει διαγώνιο 146 ίντσες και χρησιμοποιεί την τεχνολογία απεικόνισης MicroLED. Η LG απάντησε στον τηλε-τοίχο της Samsung με μια τηλεόραση 65 ιντσών η οποία διπλώνεται σε ρολό επιτρέποντας στον κάτοχό της είτε να την αποθηκεύει είτε να τη μεταφέρει εύκολα.

Σούπερ drones

Η βιομηχανία των drones επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς και αρχίζουν να κατασκευάζονται ολοένα και πιο μεγάλα σε μέγεθος αλλά και πιο προηγμένα σε τεχνολογία αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα. Στην εφετινή CES παρουσιάστηκαν δύο από αυτά. Η εταιρεία Workhouse παρουσίασε το Surefly. Πρόκειται για ένα αυτόνομο σκάφος μεταφοράς επιβατών, οι κατασκευαστές του οποίου υποστηρίζουν ότι είναι πιο σταθερό και ασφαλές από ένα ελικόπτερο. Το drone χρησιμοποιεί οκτώ ανεξάρτητους κινητήρες για να λειτουργεί η έλικα που αποτελείται από ανθρακονήματα. Σε περίπτωση βλάβης θα ανοίξει ένα βαλλιστικό αλεξίπτωτο που θα οδηγήσει με ασφάλεια το drone στο έδαφος. Παρουσιάστηκε επίσης το Volocopter, ένα ακόμη drone μεταφοράς επιβατών που ενσωματώνει τεχνολογίες που ανέπτυξε η Intel. Το Volocopter μπορεί να κινείται αυτόνομα, να ελέγχεται από απόσταση και φυσικά αν χρειαστεί διαθέτει χειριστήριο για να το οδηγήσει κάποιος επιβάτης.

Αυτοκίνητο… Star Trek

Μια πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία στον χώρο των αυτοκινήτων, η Byton, συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας. Παρουσίασε ένα αυτοκίνητο που εντυπωσίασε τόσο για την αισθητική όσο και για τις τεχνολογίες που ενσωματώνει. Πρόκειται για ηλεκτρικό όχημα με σαλόνι που θυμίζει κόκπιτ διαστημοπλοίου. ενώ στο τιμόνι είναι ενσωματωμένο ένα tablet! Ανάμεσα στις πολλές δυνατότητες του οχήματος είναι μόλις μπαίνει σε λειτουργία να συνδέεται αμέσως με τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (κινητό τηλέφωνο, έξυπνο ρολόι) άλλων ατόμων, φυσικά επιλεγμένων από τον οδηγό. Ετσι, μόλις ο οδηγός θέσει σε λειτουργία το όχημα και σκοπεύει, παραδείγματος χάριν, να συναντηθεί με τη σύζυγό του, εκείνη θα ειδοποιηθεί αμέσως στο τηλέφωνο (ή όποια άλλη συσκευή) ότι το όχημα ξεκίνησε, οι δύο συσκευές θα επικοινωνήσουν και ο οδηγός θα δει στην οθόνη του το ακριβές σημείο που βρίσκεται η σύζυγος για να πάει να την παραλάβει.

Τουαλέτα υψηλού IQ

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει καταφέρει να προσφέρει νοημοσύνη σε πολλά πράγματα της καθημερινότητάς μας. Σε αυτά προστίθεται πλέον και η… τουαλέτα. Η αμερικανική εταιρεία Kohler με εμπειρία δύο αιώνων στην κατασκευή προϊόντων κουζίνας/μπάνιου παρουσίασε τη Numi, την πρώτη έξυπνη τουαλέτα. Η τουαλέτα μπορεί να ρυθμίζει τον φωτισμό και να παίζει μουσική έτσι ώστε να δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα σε όποιον τη χρησιμοποιεί. Το κάθισμα της τουαλέτας είναι θερμαινόμενο ενώ παρέχεται ζεστό αντιμικροβιακό νερό αλλά και ζεστός αέρας. Η τουαλέτα ενσωματώνει τεχνολογίες φωνητικών εντολών και αισθητήρες ώστε όλα να γίνονται αυτόματα και να μη χρειάζεται ο χρήστης της να ακουμπήσει τίποτε, ούτε το κάθισμα της τουαλέτας, ούτε το καζανάκι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ