Από τη μέση και πάνω θυμίζει λίγο το C3PO από τον «Πόλεμο των άστρων». Αντί για πόδια όμως έχει μια πλατφόρμα με ρόδες. Το ARMAR-6, το πρώτο ρομπότ που ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά σε αποθήκες σουπερμάρκετ, παρουσιάστηκε επισήμως στο κοινό στη Βρετανία.

Το πρότυπο ρομπότ αναπτύχθηκε από το τμήμα καινοτομίας της βρετανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Ocado, ως πρώτη φάση ενός φιλόδοξου σχεδίου. Η εταιρεία ευελπιστεί ότι το ARMAR-6 θα λειτουργήσει στο εγγύς μέλλον ως «βοηθός» των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με τις εργασίες συντήρησης στις αποθήκες της..

Όπως εξήγησαν οι επικεφαλής του προγράμματος SecondHands που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του, στόχος είναι το ARMAR-6 να μάθει σταδιακά, μέσω μηχανικής εκμάθησης, να κατανοεί ποια ακριβώς δουλειά κάνουν κάθε φορά οι άνθρωποι «συνεργάτες» του, να προβλέπει τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν προσφέροντας την ανάλογη βοήθεια και να «δίνει ένα χεράκι» αναλαμβάνοντας χειρωνακτικές εργασίες την κατάλληλη στιγμή.

Για παράδειγμα, όταν κάποιος τεχνικός ζητάει ένα κλειδί, το ARMAR-6 θα πρέπει να ξεχωρίζει το συγκεκριμένο εργαλείο ανάμεσα σε άλλα που βρίσκονται στην εργαλειοθήκη, να χρησιμοποιεί τις γλωσσικές ικανότητές του για να διατυπώνει ερωτήσεις όπως «Εννοείς αυτό το κλειδί ή εκείνο;», να κατανοεί την απάντηση που θα του δοθεί και στη συνέχεια να δίνει το σωστό εργαλείο.

Το ρομπότ δεν έχει φθάσει βεβαίως ακόμη αυτόν τον στόχο, ο οποίος θεωρείται πολύ «προχωρημένος» για τα σημερινά επίπεδα της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο επιστήμονες του τομέα οι οποίοι δεν συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εξέφρασαν την εκτίμηση ότι, βάσει της παρουσίασης του πρωτοτύπου, φαίνεται πως οι ειδικοί του SecondHands έχουν επιφέρει βελτιώσεις σε αρκετές από τις τεχνολογίες που απαιτεί το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Το ARMAR-6 είναι «ανθρωπόμορφο» από τη μέση και πάνω ενώ ο θώρακάς του είναι προσαρτημένος σε ένα σασί με τέσσερις τροχούς. Στη θέση των ματιών έχει δυο κάμερες οι οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν αρκετά διαφορετικά αντικείμενα ακόμη και όταν κινείται σε έναν «φορτωμένο» οπτικά χώρο. Οι βραχίονές του καταλήγουν σε χέρια με πέντε δάχτυλα τα οποία στο μέλλον θα μπορούν να πιάνουν ακόμη και αντικείμενα με «δύσκολα» σχήματα, όπως μπανάνες ή φιάλες σπρέι.

Ο θώρακάς του κινείται τηλεσκοπικά από το 1,5 ως τα 1,8 μέτρα. Οταν ανεβαίνει στο μέγιστο ύψος του, τα μακριά χερια του θα μπορούν να φθάνουν αντικείμενα που βρίσκονται σε ύψος 2,2 μέτρων από το δάπεδο. Οι εκπρόσωποι της Ocado δήλωσαν ότι υπολογίζουν πως το ARMAR-6 θα είναι πλήρως λειτουργικό σε δυο ως πέντε χρόνια.