Μια απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή πρόταση έριξε στο τραπέζι η BMW για πόλεις με λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση και λιγότερο μολυσμένη ατμόσφαιρα. Το απρόσμενο του πράγματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προτείνει μια πόλη που θα ωθεί τους κατοίκους στη χρήση ποδηλάτων. Το εντυπωσιακό έχει να κάνει με τον τρόπο που θα συμβεί αυτό. Στελέχη του Τμήματος Τεχνολογίας της BMW στην Κίνα συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο Tongji στη Σανγκάι και σχεδίασαν μια πόλη την οποία θα διατρέχουν γιγάντια εναέρια τούνελ που θα λειτουργούν αποκλειστικά ως ποδηλατόδρομοι. Τα τούνελ αυτά είναι σχεδιασμένα στη λογική των αντίστοιχων τούνελ μέσα στα οποία θα κινούνται τα υπηρηχητικά τρένα Hyperloop που κατασκευάζει ο αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής Ελον Μασκ. Εκτός από ποδήλατα στα τούνελ αυτά θα κινούνται και ηλεκτρικά δίτροχα οχήματα. Το πρότζεκτ ονομάζεται Vision E3 Way και σε πρώτη φάση έχουν σχεδιαστεί δύο διαδρομές με τέτοια τούνελ στη Σανγκάη, συνολικού μήκους 20 χλμ. Τα τούνελ θα συνδέονται φυσικά και με το οδικό δίκτυο αλλά και με τους σταθμούς του μετρό καθώς και με εμπορικά κέντρα. Υπολογίζεται ότι στην Κίνα θα ζουν στις πόλεις μέχρι το 2050 περισσότερο από ένα δισ. άνθρωποι, οπότε πρέπει να βρεθούν κάποιοι τρόποι να μετακινούνται εύκολα, γρήγορα, αλλά και χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ρομποτικοί γεωργοί

Πριν από λίγους μήνες σε ένα αγρόκτημα με κριθάρι στη Βρετανία ένα ρομποτικό τρακτέρ και ένα drone συνεργάστηκαν για τη σπορά, το φύτεμα, τα λιπάσματα, τη δειγματοληψία και τη συγκομιδή του δημητριακού. Και τα δύο ήταν προϊόντα του βρετανικού Πανεπιστημίου Harper Adams, το οποίο δημιούργησε ειδικό τμήμα ανάπτυξης ρομποτικών τεχνολογιών για αγροτικές εφαρμογές. Στα εργαστήριά του κατασκευάζονται διαφόρων τύπων ρομποτικοί γεωργοί, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν δράση στα χωράφια γύρω στο 2020. Ενας από τους ρομποτικούς γεωργούς θα εξειδικεύεται στην καλλιέργεια και συγκομιδή λαχανικών και θα είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να παρακολουθεί συνεχώς το κάθε ένα λαχανικό της καλλιέργειας και να το κόβει όταν θα είναι σε τέλεια κατάσταση για να πάει προς κατανάλωση. Τα ρομπότ-γεωργοί θα χρησιμοποιούν συστήματα λέιζερ και θα ρίχνουν νερό στοχευμένα όπου χρειάζεται, ακόμη και σε μεμονωμένα φύλλα ενός φυτού. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου, είναι εφικτό να γίνει συγκομιδή στο 100% των λαχανικών που έχουν καλλιεργηθεί ενώ με τις σημερινές μεθόδους περίπου 60% πάει χαμένο

Ερχονται οι «ψευδο-δορυφόροι»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει στόχο να κλείσει το κενό ανάμεσα στα διάφορα ιπτάμενα οχήματα (αεροσκάφη, αερόπλοια, drones) και στους δορυφόρους. Ειδικότερα, η ESA ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει έναν νέο τύπο αεροσκαφών με το όνομα High Altitude Pseudo-Satellites (HAPS). Οι Μεγάλου Υψους Ψευδο-Δορυφόροι θα πετούν πάνω από τα σύννεφα σε ύψη άνω των 20 χλμ. και θα μπορούν να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εν πτήσει αφού θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια. Τα σκάφη HAPS θα παρέχουν κυρίως τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες εντοπισμού στίγματος (GPS). Ωστόσο, θα μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης συλλέγοντας πληροφορίες και εικόνες περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ