Μπορεί η στήλη να τιτλοφορείται «Προς το αύριο» και να παρουσιάζει επιτεύγματα και επιστημονικές/τεχνολογικές εξελίξεις του κοντινού ή απώτερου μέλλοντος αλλά όπως φαίνεται ίσως το κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα να έχει να κάνει με την επιστροφή του ανθρώπου στο κοντινό ή απώτερο… παρελθόν.
Ο αμερικανός καθηγητής Φυσικής Ιθαν Σίγκελ υποστηρίζει ότι το ταξίδι στον χρόνο είναι τεχνικά εφικτό, αλλά μπορούμε να ταξιδέψουμε μόνο προς τα πίσω. Η δυνατότητα του «χρονοταξιδιού» αποτελεί διαχρονικό πόθο του ανθρώπου και τον 20ό αιώνα η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος που συντελέστηκε οδήγησε πολλούς επιστήμονες να διερευνήσουν αυτή την πιθανότητα. Εχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για το αν και το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Κάποιες υποστηρίζουν ότι θεωρητικώς μπορεί να επιτευχθεί ένα ταξίδι στον χρόνο, άλλες υποστηρίζουν το αντίθετο.
Ο Σίγκελ θεωρεί ότι το ταξίδι στον χρόνο είναι δυνατόν, και μάλιστα μέσα στο πλαίσιο που θέτει η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Οπως αναφέρει, «το κλειδί για την επίτευξή του είναι να καταφέρουμε να τιθασεύσουμε τα σωματίδια αρνητικής μάζας/ενέργειας». Σύμφωνα με τον Σίγκελ τα σωματίδια αυτά, τα οποία προβλέπονται από τον Αϊνστάιν αλλά δεν έχουν εντοπιστεί ως σήμερα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις κοσμικές πύλες, τις περίφημες σκουληκότρυπες, μέσα από τις οποίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται ταξίδια στον χρόνο.
«Αν αυτή η ύλη αρνητικής μάζας/ενέργειας υπάρχει, τότε θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη μαύρη τρύπα και το αρνητικό αντίγραφό της και στη συνέχεια να τις ενώσουμε. Ετσι θα δημιουργηθεί μια πύλη η οποία θα μπορεί να μας στείλει πίσω στον χρόνο» τονίζει ο αμερικανός φυσικός.

Ενα ρομπο-Lego στη Σελήνη

Η αμερικανική εταιρεία Moon Express ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει ένα επαναστατικό διαστημικό ρομποτικό σύστημα το οποίο συναρμολογείται με τρόπο ανάλογο με εκείνον που συναρμολογούνται οι κατασκευές με Lego. Το σύστημα αυτό θυμίζει το θρυλικό ρομποτάκι R2D2 του Star Wars και σύμφωνα με την εταιρεία θα μπορεί να ταξιδέψει σε δύο χρόνια στη Σελήνη, να πατήσει στην επιφάνειά της και να προχωρήσει σε έρευνες στον φυσικό μας δορυφόρο. Οπως ανέφεραν τα στελέχη της Moon Express, αρχικός στόχος είναι το ρομπότ, το οποίο έχει προς το παρόν την κωδική ονομασία MX-1E, να συλλέξει δείγματα του εδάφους και των πετρωμάτων της Σελήνης και αυτά να έρθουν για αναλύσεις στη Γη. Η ανάλυση των δειγμάτων θα δείξει αν ο φυσικός μας δορυφόρος μπορεί να αποτελέσει στόχο εξορύξεων, δραστηριότητα την οποία θέλει να ασκήσει η Moon Express. Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρεται να δημιουργήσει και αποικίες στη Σελήνη.

Drone βοηθός για καταδύσεις

Οι δύτες θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους έναν πολύτιμο… σύντροφο. Το iBubble είναι ένα αυτόνομο όχημα ειδικά σχεδιασμένο για να τους συντροφεύει στις υποθαλάσσιες βόλτες τους. Το drone θα ακολουθεί τον δύτη έχοντας την ικανότητα να αποφεύγει εμπόδια ενώ δεν θα κάνει θόρυβο ώστε να μην ενοχλεί τους θαλάσσιους οργανισμούς. Το iBubble θα διαθέτει κάμερα για να καταγράφει συνεχώς σε εικόνες υψηλής ανάλυσης τις κινήσεις του δύτη. Ο δύτης θα φορά ένα βραχιόλι με το οποίο θα μπορεί να ελέγχει την κίνηση και τη λειτουργία του drone έχοντας έτσι τη δυνατότητα να μετακινείται όπου θέλει και να θαυμάζει αυτά που βλέπει χωρίς να χρειάζεται να σταματά συνεχώς για να καταγράφει εικόνες. Επίσης, το drone θα διαθέτει φωτισμό ο οποίος μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμος σε κάποιες περιστάσεις. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η γαλλική Notilo Plus, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ρίξει στην αγορά το drone το ερχόμενο καλοκαίρι σε μια τιμή πέριξ των δύο χιλιάδων δολαρίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ