Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn παρουσίασε το «Ideenzug», ένα «Ιδανικό τρένο» φουτουριστικού σχεδιασμού με δυο ορόφους. Και αν κάποιος εντυπωσιαστεί μόνο κοιτάζοντάς το, σε περίπτωση που αποφασίσει να ταξιδέψει με αυτό το πιθανότερο είναι πως είτε θα ξεχάσει να κατέβει στον σταθμό για τον οποίο έχει βγάλει εισιτήριο είτε, πολύ απλά, δεν θα θέλει καν να κατέβει.

Το εσωτερικό του «Ideenzug» με το επαναστατικό design δεν θυμίζει σε τίποτε τρένο. Τα καθίσματα περιστρέφονται προς κάθε κατεύθυνση, ώστε ο επιβάτης να μπορεί να παρακολουθεί τηλεόραση ή να συνομιλεί με τους συνεπιβάτες του. Οποιος θέλει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να απομονωθεί, είτε για να εργαστεί είτε για να διαβάσει με την ησυχία του, μπορεί να επιλέξει τις ειδικές για αυτόν τον σκοπό θέσεις, οι οποίες διαθέτουν σύστημα που μειώνει τους περιβάλλοντες ήχους ώστε να περιορίζεται η ενόχληση όσων κάθονται σε αυτές.

Οποιος θέλει να ξεκουραστεί μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποια από τις ατομικές κουκέτες που είναι τοποθετημένες σε ειδικά σημεία του τρένου. Το «Ideenzug» διαθέτει επίσης κοινόχρηστα γραφεία εργασίας και αυτόματους πωλητές ποτών και φαγητών. Αν κάποιος επιβάτης «πιαστεί» από την πολύωρη παραμονή του στη θέση του, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το γυμναστήριο του… συρμού! Εκτός από ποδήλατα και άλλα όργανα, θα βρει εκεί και έναν γυμναστή για να του υποδείξει τις ασκήσεις που πρέπει να κάνει. Αν πάλι κάποιος βαρεθεί αλλά δεν θέλει να κάνει γυμναστική, μπορεί να πάει στον χώρο όπου υπάρχουν τάμπλετ και βιντεοπαιχνίδια για να περάσει την ώρα του.

Ο πραγματικός Iron Man

Ρεκόρ Γκίνες σημείωσε ο εικονιζόμενος βρετανός εφευρέτης Ρίτσαρντ Μπράουνινγκ, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη πτήση με ιπτάμενη τζετ στολή. Ο ιδρυτής και επικεφαλής πιλότος δοκιμών της βρετανικής εταιρείας Gravity Industries πέτυχε ταχύτητα 32,02 μιλίων ανά ώρα (51,53 χλμ./ώρα) στην τρίτη απόπειρά του, πετώντας πάνω από μια λίμνη στην πόλη Ρέντινγκ. Τα τελευταία χρόνια πολλοί εφευρέτες αλλά και εταιρείες προσπαθούν να κατασκευάσουν αυτές τις ατομικές ιπτάμενες στολές που ονομάζονται jet pack, ενώ κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί διάφορα μοντέλα. Μέχρι στιγμής δεν έχει, πάντως, κάνει την εμφάνισή του κάποιο jet pack ιδιαίτερα λειτουργικό, να μπορεί δηλαδή να μεταφέρει έναν άνθρωπο σε μια σχετικά μακρινή απόσταση με απόλυτη ασφάλεια. Ομως, όπως φαίνεται, οι προσπάθειες συνεχίζονται και πλησιάζουμε ολοένα και πιο κοντά στο να επιτύχουμε σύντομα να γίνουμε όλοι… Iron Man.

Φωτεινή φόρτιση κινητών

Το φως του λαμπατέρ στο δωμάτιό σας σύντομα θα είναι αρκετό για να φορτίσετε το κινητό σας τηλέφωνο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ερευνητές της γαλλικής εταιρείας Dracula Technologies, οι οποίοι δημιούργησαν μικρά σε μέγεθος, λεπτά και εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελ χρησιμοποιώντας έναν εκτυπωτή inkjet. Τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πάνελ χρησιμοποιούν πυρίτιο για να συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια. Οι ερευνητές της εταιρείας ανέπτυξαν ένα αγώγιμο πλαστικό που μπορεί να συλλέγει φως σε περισσότερα μήκη κύματος, με αποτέλεσμα το πάνελ να μπορεί να συλλέγει ενέργεια όχι μόνο από το ηλιακό αλλά και από το τεχνητό φως. «Το υλικό μας μπορεί να συλλέγει ενέργεια από τεχνητό φως σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τα πάνελ πυριτίου» αναφέρουν οι ερευνητές. Το πάνελ αυτό, εκτός από το ότι είναι πανάλαφρο, μπορεί να τυλίγεται για να μεταφέρεται εύκολα, κάτι που επίσης δεν μπορεί να συμβεί με τα πάνελ από πυρίτιο. Επίσης, έχει μηδενικά επίπεδα τοξικότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ