Θα αγοράζεις κάτι και θα πληρώνεις με μια selfie!Τους ρυθμούς όχι μόνο της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και της… μόδας αποφάσισε να ακολουθήσει ένας από τους παγκόσμιους κολοσσούς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Visa ανακοίνωσε ότι οι επόμενες κάρτες της θα ενσωματώνουν μια σειρά από βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης του κατόχου τους, σε μια προσπάθεια να διευκολύνεται η χρήση τους αλλά και να αυξάνεται η ασφάλειά τους. Ετσι, όταν οι κάτοχοι των νέων καρτών της Visa θα πηγαίνουν στο ταμείο, αντί να πληκτρολογούν κωδικούς, θα στέλνουν στην υπηρεσία μια… selfie. Εκτός από τις φωτογραφίες τους θα μπορούν να στέλνουν και ένα ηχογραφημένο μήνυμα για να γίνεται αναγνώριση της φωνής τους, ενώ θα υπάρχει ακόμη και δυνατότητα αποστολής δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ολα αυτά θα γίνονται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα διαθέτουν οι κάτοχοι στα κινητά τους τηλέφωνα. Η εταιρεία μάλιστα υποστηρίζει ότι η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου χρονοβόρα. Για την ακρίβεια θα διαρκεί – από την αποστολή δεδομένων από τον κάτοχο της κάρτας ως την απαραίτητη έγκριση από την τράπεζα – μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Drone φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εδώ, και μάλιστα όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν συνεχώς νέα προηγμένα μοντέλα. Υπάρχει ωστόσο ένα πρόβλημα που αναστέλλει την επιθυμία πολλών ανθρώπων να προβούν στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ακόμη και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα που πρωταγωνιστούν στην παραγωγή τους: δεν υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο φόρτισης αυτών των οχημάτων, με αποτέλεσμα οι κάτοχοί τους να μην απολαμβάνουν την αυτονομία που θα ήθελαν.

Η Amazon προσπαθεί να δώσει μια λύση στο πρόβλημα, λύση βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο εμπορικός γίγαντας του Διαδικτύου κατέθεσε αίτηση ευρεσιτεχνίας για ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα που θα φορτίζει τα ηλεκτρικά οχήματα. Μάλιστα σύμφωνα με τους τεχνικούς της εταιρείας το drone αυτό θα μπορεί να φορτίζει τα οχήματα ακόμη και όταν αυτά βρίσκονται εν κινήσει! Στην οροφή των αυτοκινήτων που θα δέχονται φόρτιση από τα drone θα υπάρχει ένα ειδικό σημείο στο οποίο θα προσγειώνονται τα ιπτάμενα «βενζινάδικα» και θα φορτίζουν. Οταν ο οδηγός του οχήματος βλέπει ότι η… ηλεκτρική του «βενζίνη» τελειώνει θα μπορεί να καλεί ένα drone φόρτισης για να του γεμίζει το «ντεπόζιτο». Το drone αφού ολοκληρώσει τη φόρτιση θα μπορεί αν το επιθυμεί ο οδηγός του αυτοκινήτου να λειτουργήσει ως βοηθός του. Να πετάξει προς την κατεύθυνση που κινείται το αυτοκίνητο και να ενημερώσει τον οδηγό τι γίνεται παρακάτω στον δρόμο, αν υπάρχει κίνηση ή αν υπάρχει κάποιο εμπόδιο κ.λπ.

Θα «ντοπάρουν» το ισχυρότερο λέιζερ

Το 2007 ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα πολύ ισχυρό λέιζερ το οποίο ονόμασαν Ηρακλή. Το λέιζερ αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα ένα σύστημα που ενσωματώνει πέντε προηγμένα λέιζερ και το 2008 μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες για τις επιδόσεις του. Το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ προσέφερε δύο εκατ. δολάρια και μαζί με άλλες χορηγίες η επιστημονική ομάδα που λειτουργεί τον Ηρακλή θα προχωρήσει στην αναβάθμισή του. Οπως έκαναν γνωστό, από τα τριακόσια τρισεκατομμύρια watts (300 terawatts) η ισχύς του λέιζερ θα φτάσει σίγουρα τα 500 terawatts και πιθανώς να αγγίξει ακόμη και τα χίλια!

Με αυτή την ισχύ οι ερευνητές εκτιμούν ότι με τη βοήθεια του λέιζερ θα μπορούν να δημιουργήσουν μικρές συσκευές που θα παράγουν σωματίδια και ακτίνες Χ και θα έχουν ιατρικές εφαρμογές (θεραπείες με ακτινοβολίες κ.ά.) αλλά και εφαρμογές σε συσκευές ελέγχου αντικειμένων και οχημάτων σε αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ. Το αναβαθμισμένο λέιζερ θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια αναζήτησης απαντήσεων σε κοσμικά μυστήρια αλλά και στην κβαντική έρευνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ