από metereologos.gr
Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018
 
 

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση της εγκύου… εγκυμονεί παχυσαρκία για το παιδί της

Κατά 49% αυξάνεται ο κίνδυνος για υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί όταν η πίεση αυξάνεται στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση της εγκύου… εγκυμονεί παχυσαρκία για το παιδί της
Σύμφωνα με τη μελέτη η στενή παρακολούθηση όλων των εγκύων σχετικά με την αρτηριακή πίεσή τους στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κυήσεως θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση της εγκύου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί της, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας «The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».

Η παιδική παχυσαρκία έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας – σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον 42 εκατομμύρια παιδιά πέντε ετών και κάτω είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα (στοιχεία 2015) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κίνδυνος ακόμη και με πίεση στα ανώτατα φυσιολογικά όρια

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι έγκυοι με αυξημένη αρτηριακή πίεση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδί υπέρβαρο ή παχύσαρκο» ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας της Ζου-Σενγκ Ζεγνκ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία και συμπλήρωσε ότι «σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός ακόμη και για τα παιδιά γυναικών που δεν εμφάνιζαν υπέρταση αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν αρτηριακή πίεση στα ανώτατα φυσιολογικά όρια».

Στο πλαίσιο της νέας προοπτικής μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης καθώς και το βάρος 88.406 ζευγών μητέρων- παιδιών - τα στοιχεία προέρχονταν από μεγάλη έρευνα που διεξήχθη στη νοτιοανατολική Κίνα μεταξύ του 1999 και του 2013. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα σχετικά με την αρτηριακή πίεση των γυναικών και στα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια εξέτασαν τα δεδομένα σχετικά με το βάρος των παιδιών που έφεραν στον κόσμο αυτές οι γυναίκες – είχαν πραγματοποιηθεί πολλαπλές μετρήσεις του βάρους από τα τέσσερα ως τα επτά έτη της ζωής του κάθε παιδιού.

Τα ευρήματα που χτυπούν «καμπανάκι»


Όπως προέκυψε, κάθε αύξηση στη συστολική ή στη διαστολική πίεση της τάξεως των 10 μονάδων συνδεόταν με αύξηση του κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας κατά 5%-8%, ακόμη και σε ό,τι αφορούσε γυναίκες που δεν ήταν υπερτασικές. Στο σύνολο των γυναικών, ασχέτως των επιπέδων της αρτηριακής πίεσής τους πριν από την εγκυμοσύνη, επίπεδα υψηλότερα των 140/90 στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου για παιδική παχυσαρκία κατά 49%. Τα ίδια επίπεδα αρτηριακής πίεσης κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας στο παιδί κατά 14%.

Σημειώνεται ότι το βάρος της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη δεν φάνηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα ενώ ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, τα επίπεδα μόρφωσής της και ο αριθμός προηγούμενων κυήσεων.

Στενή παρακολούθηση της πίεσης σε όλες τις εγκύους


Με βάση τα ευρήματα, σύμφωνα με τον δρα Ζενγκ «όλες οι έγκυοι και οι γιατροί τους πρέπει να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να προσπαθούν να περιορίζουν τη μεγάλη αύξησή της. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά».

Σημειώνεται πάντως ότι στη μελέτη δεν δίνεται βιολογική εξήγηση σχετικά με τη σύνδεση που προέκυψε από τα στοιχεία.Science περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.