από metereologos.gr
Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017
 
 

Μελέτη αθωώνει τα λιπαρά και δείχνει ότι συνδέονται με τη μακροζωία

Μελέτη από ερευνητές της Σχολής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας
Μελέτη αθωώνει τα λιπαρά και δείχνει ότι συνδέονται με τη μακροζωία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία «αθωώνουν» τα λιπαρά στη διατροφή, δείχνοντας ότι όχι μόνο δεν επιβαρύνουν την υγεία, αλλά ότι αντιθέτως μπορεί να συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την ποιότητα αλλά και την… ποσότητα της ζωής.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια από ερευνητές της Σχολής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια πλούσια σε λιπαρά διατροφή, ή κετογονική δίαιτα, όπως ονομάζεται, αυξάνει τη μακροζωία ενώ παράλληλα βελτιώνει τη σωματική δύναμη.

Έως και 10 επιπλέον έτη ζωής

«Τα αποτελέσματα με εξέπληξαν λίγο» ανέφερε ο ίδιος ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης στην επιθεώρηση Cell Metabolism, διατροφολόγος του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις Τζον Ράμσεϊ. «Περιμέναμε κάποιες διαφορές, ωστόσο εντυπωσιαστήκαμε από τα ποσοστά – 13% αύξηση στο μέσο προσδόκιμο ζωής στα ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούσαν διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες. Στους ανθρώπους, αυτό θα μεταφραζόταν σε επτά ως δέκα χρόνια περισσότερης ζωής. Εξίσου σημαντικό είναι όμως το γεγονός ότι τα ποντίκια αυτά είχαν ποιότητα ζωής για μεγάλο διάστημα».

Οι κετογονικές δίαιτες έχουν γίνει άκρως δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια καθώς υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν στο ότι είναι αποδοτικές ενώ συγχρόνως συνδέονται και με οφέλη για την υγεία. Ωστόσο πολλοί επιστήμονες τηρούν επιφυλακτική στάση καθώς υπάρχει ανησυχία σχετικά με τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η κέτωση στον οργανισμό – όταν δηλαδή η πρόσληψη υδατανθράκων είναι τόσο χαμηλή ώστε το σώμα σταματά να «καίει» γλυκόζη ως βασικό καύσιμο και παράγει κετόνες (υποπροϊόντα του μεταβολισμού του λίπους) για ενέργεια.

Τα πειραματόζωα της μελέτης χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη ομάδα ακολουθούσε διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, η δεύτερη διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά ενώ η τρίτη ομάδα ακολουθούσε κετογονική διατροφή (περίπου το 90% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων προερχόταν από λιπαρά).

Σημαντικά οφέλη για την υγεία

Όπως φάνηκε, η κετογονική δίαιτα αύξησε σημαντικά το μέσο προσδόκιμο ζωής των ποντικιών ενώ παράλληλα βελτίωσε τη μνήμη τους και τις κινητικές λειτουργίες τους (δύναμη και συντονισμός κινήσεων) και απέτρεψε την αύξηση των επιπέδων δεικτών φλεγμονής που συνδέονται με την ηλικία. Επίσης λειτούργησε προληπτικά στην εμφάνιση καρκινικών όγκων στα ζώα.

«Πολλές από τις παραμέτρους που εξετάσαμε δεν είναι πολύ διαφορετικές στους ανθρώπους» σημείωσε ο δρ Ράμσεϊ και κατέληξε λέγοντας ότι «και ο ανθρώπινος οργανισμός υφίσταται παρόμοιες αλλαγές με φθίση των οργανικών λειτουργιών με την πάροδο του χρόνου. Η μελέτη μας δείχνει ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής χωρίς να απαιτείται μεγάλη απώλεια βάρους ή δραστικός περιορισμός στην πρόσληψη θερμίδων. Ανοίγει επίσης νέους δρόμους για πιθανές παρεμβάσεις μέσω της διατροφής οι οποίες θα έχουν θετική επίδραση στη διαδικασία γήρανσης».


Science περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Τί είδους λιπαρά; | 18/09/2017 15:45
    Δεν είδα να αναφέρεται στο άρθρο το είδος των λιπαρών τα οποία διαπίστωσαν οι ερευνητές ότι είναι ωφέλιμα. Κορεσμένα; Ακόρεστα; Τρανς λιπαρά; Φυτικά; Ζωικά; Να επισημάνουμε ότι η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, την οποία κακώς παραχωρήσαμε και παραγνωρίσαμε ως μεσογειακή, ήταν πλούσια σε ελαιόλαδο και έχει ήδη αναγνωριστεί η διατροφική της αξία. Αν οι ερευνητές θέλουν να μας πείσουν ότι το ελαιόλαδο είναι ίδιας αξίας με τα τρανς λιπαρά από τηγανητές πατάτες σε σπορέλαια, μάλλον πρέπει να δώσουν περισσότερες αποδείξεις.
    Κώστας
    απάντηση10
     
     
    Πόσα πήραν; | 13/09/2017 13:35
    Τα 'πιασαν πάλι οι επιστήμονες, ε; Θυμίζω ότι τον περασμένο αιώνα εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες υπογεγραμμένες από κορυφαίους γιατρούς της εποχής αθώωναν το κάπνισμα. Καταναλωτές, ξυπνάτε!
    Δήμος Β.
    απάντηση95