Αποτελεί τον πιο μοναχικό «Ταξιδιώτη» στην Ιστορία αλλά συνεχίζει απτόητο την πορεία του στο άγνωστο. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ η NASA εκτόξευσε το Voyager 1. Το σκάφος, μαζί με το δίδυμο σκάφος Voyager 2 (που είχε εκτοξευτεί λίγα 24ωρα νωρίτερα), είχε ως αποστολή την εξερεύνηση των δύο γιγάντων αερίου του ηλιακού μας συστήματος, του Δία και του Κρόνου. Το Voyager 1 άρχισε να προπορεύεται αρκετά από το Voyager 2 λίγους μήνες μετά την εκτόξευσή τους.
Εφοδιασμένα με ό,τι πιο προηγμένο είχε κατασκευάσει μέχρι τότε ο άνθρωπος (υπολογιστές, όργανα κ.ά.), τα δύο σκάφη έφτασαν στον Δία το 1979 και στον Κρόνο το 1980. Οι εικόνες και τα δεδομένα που έστειλαν τα δύο σκάφη άφησαν τους επιστήμονες με ανοικτό το στόμα προσφέροντας πλήθος νέων πληροφοριών για τους δύο πλανήτες και τους δεκάδες δορυφόρους τους.
Για αυτό αποφασίστηκε η συνέχιση της αποστολής, η οποία τροφοδότησε τα επόμενα χρόνια τους επιστήμονες με πολύτιμα δεδομένα για το ηλιακό μας σύστημα. Ομως όταν οι επιτελείς της NASA αποφάσιζαν τη συνέχιση της αποστολής σίγουρα δεν φαντάζονταν ότι 40 χρόνια μετά την εκτόξευσή τους τα δύο σκάφη θα συνέχιζαν απρόσκοπτα τη δράση τους. Το Voyager 1 βγήκε το 2012 από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος και βρίσκεται σε λεγόμενο διαστρικό Διάστημα συνεχίζοντας να στέλνει από αυτές τις αχαρτογράφητες και άγνωστες σε εμάς περιοχές πολύτιμα δεδομένα. Το Voyager 2 που το ακολουθεί αναμένεται ως το 2020 να βρίσκεται και αυτό στο διαστρικό Διάστημα.


Το Voyager 1


l Το σκάφος όταν εκτοξεύτηκε είχε βάρος περίπου 825 κιλά και υπολογίζεται ότι έχει πλέον βάρος περίπου 730.
l Κινείται με ταχύτητα 60.000 χλμ./ώρακαι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 21 δισ. χλμ. από τον Ηλιο μεκατεύθυνσηπροςτον αστερισμό του Οφιούχου.
l Το σκάφος είναι εφοδιασμένο με μπαταρίες πλουτωνίου που θα του παρέχουν ενέργεια για πολλά ακόμη χρόνια. Το ταξίδι δεν έχει συγκεκριμένο προορισμό και εφόσον το διαστημόπλοιο δεν συγκρουστεί με κάποιο ουράνιο σώμα, θα ταξιδεύει στο Διάστημα στο διηνεκές.
l Ενα από τα μυστικά της επιβίωσής του τόσα χρόνια στο αφιλόξενο Διάστημα είναι ότι διαθέτει έναν επαναστατικό για την εποχή που δημιουργήθηκε μηχανισμό ανίχνευσης επερχόμενων κινδύνων που όταν ενεργοποιείται θέτει άμεσα σε ασφαλή λειτουργία το σκάφος.
l ΣτοVoyagerτοποθετήθηκε ένας επιχρυσωμένος δίσκος με δεδομένα για το ανθρώπινο είδος, στοιχεία για τον πλανήτη μας, δείγματα μουσικής, εικόνες και χαιρετισμούς σε 55 γλώσσες. Είναι ένα είδος καλωσορίσματος εάν ποτέ βρεθείαπόκάποιονεξωγήινο πολιτισμό. Το περιεχόμενο του δίσκου αποφάσισε μια επιτροπή ειδικών με επικεφαλής τον διάσημο αμερικανό αστρονόμο Καρλ Σέιγκαν.

HeliosPlus