Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο έντονος ανταγωνισμός που έχει αναπτυχθεί στα αεροδρόμια της γραμμής Ασίας – Ειρηνικού και σε εκείνα της Μέσης Ανατολής οδηγεί σε εντυπωσιακές εξελίξεις όσον αφορά τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους επιβάτες.
Τα μεγάλα αεροδρόμια στις δύο γραμμές λειτουργούν ως ενδιάμεσοι σταθμοί πτήσεων και οι υπεύθυνοί τους θέλουν να αναβαθμίσουν στο μέγιστο δυνατό τις προσφερόμενες υπηρεσίες ώστε να οδηγούν τις αεροπορικές εταιρείες αλλά και τους επιβάτες γενικότερα να επιλέγουν πτήσεις που θα τα περικλείουν. Οι υπεύθυνοι αυτών των αεροδρομίων έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν ρομπότ για να καθαρίζουν τους χώρους, όπως το εικονιζόμενο στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης. Ωστόσο δεν σταματούν εκεί, αφού, όπως έγινε γνωστό, δοκιμάζονται σε κάποια αεροδρόμια (π.χ. σε αυτό της Σεούλ) ρομπότ τα οποία μεταφέρουν τις αποσκευές των επιβατών.
Επίσης πολλά αεροδρόμια δοκιμάζουν προηγμένα βιομετρικά συστήματα ελέγχου της ταυτότητας των επιβατών, όπως, για παράδειγμα, κάποια που θα κάνουν άμεση αναγνώριση του προσώπου τους. Με αυτόν τον τρόπο οι επιβάτες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους χώρους των αεροδρομίων χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να γίνεται έλεγχος στα εισιτήριά τους, να ταλαιπωρούνται σε ουρές κ.λπ.
Drones προστασίας από καρχαρίες

Οι Αρχές της Αυστραλίας αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ιπτάμενα αυτόνομα οχήματα (drones) τα οποία θα περιπολούν πάνω από τις παραλίες για να εντοπίζουν καρχαρίες ώστε να ενημερώνονται άμεσα οι λουόμενοι και να βγαίνουν από το νερό. Οι κάμερες των drones θα καταγράφουν συνεχώς τις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες περιπολούν, ενώ ένα ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό θα επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες που λαμβάνονται από το drone. Οταν εντοπίζονται καρχαρίες, θα υποδεικνύεται η θέση τους και οι χειριστές των drones θα ενημερώνουν άμεσα για τον κίνδυνο. Εκτός από καρχαρίες το λογισμικό μπορεί να εντοπίζει επίσης φάλαινες και δελφίνια.

Σούπερ μπαταρίες από μαγνήσιο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν νέο τύπο μπαταρίας που βασίζεται στο μαγνήσιο και όχι στα ιόντα λιθίου όπως οι περισσότερες που χρησιμοποιούνται σήμερα από τη συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστών συσκευών και συστημάτων που λειτουργούν με μπαταρίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι μπαταρίες αυτές έχουν διπλάσια διάρκεια ζωής από αυτές των ιόντων λιθίου και επίσης δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να αρπάξουν φωτιά ή να εκραγούν όπως έχει συμβεί με τις μπαταρίες σε διάφορες συσκευές τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον οι μπαταρίες μαγνησίου θα είναι χαμηλού κόστους, άρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία των ηλεκτρικών οχημάτων.


Κούνησε το κινητό και κάνε αγορές

Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ακόμη και αν τελικά δεν καταφέρει να κερδίσει την προσοχή των χρηστών κερδίζει σίγουρα την προσοχή μας για την ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτήν και την τεχνολογία που τη συνοδεύει. Η εφαρμογή ονομάζεται HEY! και όσοι αποφασίσουν να την ενσωματώσουν στο κινητό τους τηλέφωνο θα μπορούν να αγοράζουν ό,τι βλέπουν σε τηλεοπτικές διαφημίσεις ή και ταινίες στρέφοντας και κουνώντας το κινητό τους προς την οθόνη. Η εφαρμογή θα αναγνωρίζει το αντικείμενο και θα εμφανίζει στον χρήστη κάποια ή κάποιες ιστοσελίδες όπου θα μπορεί να κάνει την παραγγελία του. Την εφαρμογή ανέπτυξαν ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη και φυσικά θα πρέπει το τηλεοπτικό πρόγραμμα (ή η ταινία κ.λπ.) να είναι συμβατό με την εφαρμογή αυτή ώστε να γίνει η διασύνδεσή τους και να ανταλλαχθούν τα απαραίτητα δεδομένα.
θοδωρής λαϊνας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ