Τη μεταφορά δεδομένων μέσω πολυπλέκτη κυμάτων terahertz πέτυχαν για πρώτη φορά αμερικανοί και γάλλοι μηχανικοί. Το επίτευγμα θα επιτρέψει τη μεταφορά ασύρματων δεδομένων (Wi-Fi) στο μέλλον με ταχύτητες έως και 100 φορές μεγαλύτερες από τις σημερινές!
Η πολυπλεξία (multiplexing) είναι η ικανότητα να αποστέλλονται πολλαπλά σήματα μέσω ενός μοναδικού καναλιού και συνιστά βασικό συστατικό κάθε συστήματος επικοινωνίας φωνής ή δεδομένων. Τα κύματα terahertz είναι μια ακτινοβολία υψηλής συχνότητας (1 THz ισοδυναμεί με 1.000 GHz). Οι ερευνητές κατάφεραν να μεταδώσουν σε πραγματικό χρόνο δύο υψηλής ανάλυσης τηλεοπτικά βίντεο μέσω ενός πολυπλέκτη terahertz, στις συχνότητες των 264,7 GHz και των 322,5 GHz.
Η ταχύτητα μετάδοσης ήταν περίπου 50 gigabits ανά δευτερόλεπτο, γύρω στις 100 φορές πιο γρήγορη από τα σημερινά ταχύτερα ασύρματα δίκτυα. Τα περισσότερα ασύρματα δίκτυα σήμερα έχουν ταχύτητες έως 500 megabytes το δευτερόλεπτο. Σύμφωνα με τους ερευνητές η νέα μέθοδος μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε μια νέα γενιά ευρυζωνικών ασύρματων δικτύων υπερυψηλής ταχύτητας.
Αθραυστα gadgets

Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Queen’s στη Βόρεια Ιρλανδία ανέπτυξε ένα νέο επαναστατικό υλικό. Το υλικό αποτελείται από ημιαγώγιμα μόρια που βρίσκονται σε φύλλα γραφενίου και φύλλα νιτριδίου του βορίου. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ηλεκτρονικών συσκευών που θα είναι πολύ ελαφρές, εύκαμπτες, αλλά πάνω από όλα ανθεκτικές και δεν θα παθαίνουν τίποτε αν πέσει κάτι πάνω τους ή αν πέσουν στο έδαφος από μεσαίο ή ακόμη και μεγάλο ύψος. Παρόμοια τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές της Samsung. Η τεχνολογία ονομάστηκε Galaxy Skin και επιτρέπει τη δημιουργία οθονών κινητών τηλεφώνων που είναι εύκαμπτες και εξαιρετικά ανθεκτικές. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές, ακόμη και αν κάποιος χτυπήσει με σφυρί ένα κινητό τηλέφωνο από γραφένιο αυτό δεν πρόκειται να υποστεί ζημιές!

Drone πρώτων βοηθειών

Σουηδοί ερευνητές δοκίμασαν πρώτη φορά ένα drone για να μεταφέρουν γρήγορα έναν απινιδωτή σε ανθρώπους που η καρδιά τους είχε σταματήσει να χτυπά, επιτρέποντας σε περαστικούς να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή και να σώσουν τη ζωή των ασθενών. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το ιπτάμενο drone μπορεί να φθάσει στο σημείο του επείγοντος περιστατικού πολύ πιο γρήγορα από ένα ασθενοφόρο, αφού δεν μπλέκεται στην κυκλοφορία του δρόμου. Κατά μέσο όρο ο χρόνος μεταφοράς με το drone (που ανέπτυσσε ταχύτητα έως 75 χιλιόμετρα την ώρα) ήταν περίπου πέντε λεπτά, χρόνος σαφώς μικρότερος και (πιθανώς σωτήριος) από εκείνον που χρειάζεται για
να φτάσει στον ασθενή ένα ασθενοφόρο, ακόμη και σε πόλεις που δεν έχουν τα κυκλοφοριακά προβλήματα των ελληνικών.


Internet παντού και πάντα

Το Facebook ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχώς τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του Aquila, ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο Internet σε απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές της Γης. Στόχος του βασιλιά των social media είναι η δημιουργία ενός στόλου τέτοιων drones που θα συνδέσουν στο Internet κάθε σημείο του πλανήτη. Το Aquila κινείται με μικρή ταχύτητα, κάτι όμως που αποτελεί πλεονέκτημα αφού πρέπει να μένει πάνω από ορισμένες περιοχές για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η κατανάλωση ενέργειάς του, η οποία παράγεται αποκλειστικά από τα ηλιακά του πάνελ, ισούται με εκείνη τριών σεσουάρ για τα μαλλιά.
θοδωρησ λαϊνας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ