Μια νέα εφαρμογή ικανή να «περιγράφει τον κόσμο» σε άτομα με προβλήματα όρασης δημιούργησε η Microsoft. To Seeing AI, όπως ονομάζεται, αναγνωρίζει τα φιλικά πρόσωπα με τη βοήθεια της κάμερας ενώ χάρη στο «έξυπνο» λογισμικό του διαβάζει τις εκφράσεις τους.

Επιπλέον, διαβάζει κείμενα με τεχνητή φωνή και περιγράφει σκηνές από την πραγματική ζωή, όπως για παράδειγμα ένα κοριτσάκι να τρέχει στο πάρκο και να πετάει το φρίσμπι.Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης με περιορισμένη όραση είναι να κρατήσει το κινητό του όρθιο και να το στρέψει προς την κατεύθυνση που τον ενδιαφέρει.

Αμέσως η συσκευή αρχίζει να περιγράφει ό,τι καταγράφει μέσω της κάμερας. Ο κάτοχός της έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης φωτογραφιών φίλων του στην ειδική λίστα αναγνώρισης, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να μπορεί να τους βλέπει και να τους κατονομάζει ή ακόμα να υπολογίζει την απόσταση που έχουν από αυτόν. Στην περίπτωση των αγνώστων προσώπων, το app περιγράφει την εμφάνισή τους.
Το Seeing AI είναι δωρεάν και στην παρούσα φάση διαθέσιμο μόνο για συσκευές iOS στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ινδία, στο Χονγκ Κονγκ, στη Νέα Ζηλανδία και στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, η Microsoft δεσμεύεται ότι η εφαρμογή πρόκειται να διατεθεί και σε άλλες χώρες του κόσμου σύντομα.


«Κουμπί πανικού» για Android

Ενα κουμπί πανικού για συσκευές που τρέχουν λειτουργικό Android 7.1 Nougat δημιούργησε η ομώνυμη εταιρεία της Google. H νέα δυνατότητα, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη, προσφέρει στους χρήστες προστασία σε περίπτωση που δεχθούν κυβερνοεπίθεση στο smartphone ή στο tablet τους.

Συγκεκριμένα, έχει σχεδιασθεί ώστε μέσω του «back» να παγώνει κακόβουλες εφαρμογές εμποδίζοντάς τις να καταλάβουν την οθόνη του χρήστη με σκοπό να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες. Για παράδειγμα, αν μια κακόβουλη εφαρμογή προσπαθήσει να φρενάρει τον χρήστη από το να την κλείσει, εκείνος πλέον μπορεί πατώντας τρεις φορές το back να γλιτώσει τη συσκευή του από πλήρη κατάληψη, όπως επίσης και τα δεδομένα που διατηρεί σε αυτήν.
Η Google διέθεσε το κουμπί πανικού της χωρίς να το ανακοινώσει, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι ο τεχνολογικός κολοσσός ενδεχομένως να επιθυμεί να διατηρήσει χαμηλό προφίλ για τους «πειρατές» των εφαρμογών.


Ο ορίζοντας στο παρμπρίζ

Αν ανήκετε στη μερίδα των κατόχων αυτοκινήτου που ανησυχούν 24 ώρες το 24ωρο μήπως κάτι τύχει στο όχημά τους, υπάρχει πλέον η κάμερα αυτοκινήτου Horizon. Κολλάει στο παρμπρίζ και καταγράφει εικόνα 360 μοιρών, έτσι ώστε σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να το παραβιάσει να πιαστεί στα πράσα!

Η κάμερα διαθέτει επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο, GPS, αισθητήρα κίνησης και μικρόφωνο, ενώ μπορεί να «αισθάνεται» όταν κάτι δεν πάει καλά και να στέλνει δεδομένα και ζωντανή εικόνα απευθείας στο smartphone του κατόχου του οχήματος.

Για όσους πάλι κρύβουν μέσα τους έναν Τζέιμς Μποντ, η συσκευή της αμερικανικής νεοφυούς εταιρείας Waylens μεταμορφώνεται σε action cam καταγράφοντας ενδιαφέρον υλικό από τις διαδρομές που κάνει με το αυτοκίνητό του.

Γυαλιά 3D τέλος

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανέπτυξαν ένα σύστημα Home3D το οποίο επιτρέπει στους λάτρεις των τρισδιάστατων ταινιών να απολαμβάνουν το «ζωντανό» υλικό χωρίς την ανάγκη των άβολων 3D γυαλιών.

Το σύστημα λειτουργεί προβάλλοντας τρεις ή περισσότερες εικόνες τη μία επάνω στην άλλη, ώστε να δημιουργούν την ψευδαίσθηση μιας τρισδιάστατης σκηνής. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στον ανθρώπινο εγκέφαλο να επεξεργάζεται το βάθος της εικόνας, με αποτέλεσμα ο θεατής να βλέπει τρισδιάστατη… ταινία χωρίς γυαλιά.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι το επαναστατικό σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον τομέα του gaming. Αν πάλι καταφέρει να κλειστεί σε ένα μικροτσίπ τότε θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε παιχνιδοκονσόλες, οικιακές τηλεοράσεις ή ακόμα και σε υπολογιστές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ