Στο μέλλον δεν αποκλείεται να πηγαίνουμε στο γραφείο «καβάλα» στο μαγνητικό hoverboard, να παίρνουμε αυτόνομα λεωφορεία-φυσαρμόνικες που θα ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών τους, ή ακόμη να εξοπλίζουμε τα οχήματά μας με λάστιχα που θα μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε από τις… σκάλες. Εμείς εντοπίσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πέντε φουτουριστικές προτάσεις που ξεχώρισαν στο πλαίσιο του φόρουμ Design Insight της νοτιοκορεατικής εταιρείας ελαστικών Hankook Tires.



Πατίνι αέρος!

Το Magfloat είναι ένα hoverboard που με την πρώτη ματιά παραπέμπει σε φουτουριστικό skateboard. Αντί για τροχούς, εκμεταλλεύεται το μαγνητικό πεδίο και την αρχή της στροφορμής, επιτρέποντας στον αναβάτη του να κινείται ελεύθερα χρησιμοποιώντας απλώς το κέντρο βάρους του. To Μagfloat θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σύντομες διαδρομές μέσα στην πόλη καθώς δεν θα αναπτύσσει ταχύτητες άνω των 20 χλμ./ώρα.



Αυτόνομο λεωφορείο-φυσαρμόνικα

Το αυτόνομο Autobine είναι ένα λεωφορείο ικανό να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του επιβατικού κοινού, διευκολύνοντας παράλληλα τις δύσκολες διελεύσεις του μέσα στο αστικό περιβάλλον. Εχει σχεδιαστεί ώστε να κινείται χωρίς οδηγό, ενώ αυξομειώνει το «σώμα» του ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών του. Διαθέτει μάλιστα… σκεπτόμενα λάστιχα, τα οποία αποδεσμεύονται αυτόματα και επιστρέφουν στη βάση όταν το μήκος του οχήματος περιορίζεται και δεν είναι πλέον απαραίτητα.



Τροχός-χαμαιλέοντας

Το μονοθέσιο όχημα Flexup διαθέτει έναν «ζωντανό» τροχό, ο οποίος συσπάται και επεκτείνεται ανάλογα με την περίσταση, σπάζοντας ουσιαστικά σε κομμάτια τα οποία του επιτρέπουν να κινείται σε ανισόπεδες επιφάνειες όπως π.χ. τα σκαλιά. Ετσι ο χρήστης μπορεί να μετακινηθεί εύκολα και γρήγορα στην πόλη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανεβεί μερικά σκαλιά στον δρόμο του. Επιπλέον, στρίβει άνετα ακόμη και στις πιο «κλειστές» στροφές γέρνοντας ελαφρώς τον αναβάτη προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, όπως ακριβώς συμβαίνει π.χ. και στο σκι.



Δίκυκλο από άλλον πλανήτη

Σαν να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας, το iPlay είναι ένα δίκυκλο μονοθέσιο όχημα το οποίο θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο ενός κοινόχρηστου οχήματος πόλης. Ετσι ο χρήστης θα μπορεί πληρώνοντας το απαραίτητο αντίτιμο να το δανειστεί από τη βάση του, να φτάσει στον προορισμό του και να το παρκάρει και πάλι στην κοινόχρηστη βάση οχημάτων. Το μικρό του μέγεθος υπόσχεται ευελιξία στο αστικό κέντρο, με σταθερές επιδόσεις ακόμη και σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Ολες οι πληροφορίες γύρω από την πορεία του φουτουριστικού οχήματος προβάλλονται στο «αόρατο» γυάλινο παρμπρίζ του, χαρίζοντας έτσι στον οδηγό το αίσθημα της απόλυτης ελευθερίας.



Περιπολικό… πατίνι

Τα επίπεδα λάστιχα Shiftrac, τα οποία εκ πρώτης όψεως μοιάζουν ξεφούσκωτα, θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τα περιπολικά του μέλλοντος. Χαρίζουν στο όχημα τη δυνατότητα να κινείται με μεγαλύτερη ευελιξία στο οδόστρωμα, χωρίς να χάνεται ο έλεγχος, ενώ επιτρέπουν την ταχύτατη αλλαγή λωρίδας με τη λογική τού… πατινάζ. Κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση καταδίωξης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ